Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 21 noiembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea, numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe.

În conformitate cu tradiția, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul Evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de 3 ani, unde a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăși „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie și templu al pruncului dumnezeiesc care se va naște din ea. Această sărbătoare a luat naștere în secolul VI. Astfel, la 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria cea Nouă”. Conform obiceiului, a doua zi după sfințire, adică la 21 noiembrie, a început sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică însăși Sfânta Fecioară Maria, serbarea fiind consacrată aducerii ei la templu.

Sărbătoarea s-a extins apoi în tot Orientul creștin și în Occident fiind marcată cu cruce roșie în calendar.

Pentru ca bucuria sărbătorii sa nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește. Tot de pe 21 noiembrie sunt introduse în slujba Utreniei Catavasiile Nașterii Domnului care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv.

Comentarii Facebook


Știri recente