Interviu cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

– CREDINTA ORTODOXA IN DIASPORA ROMANEASCA –

1. Inalt Prea Sfintia Voastra, comunitatile romanesti din statele europene sunt din ce in ce mai mari, tot mai multi romani pleaca din tara pentru a scapa de saracie sau pentru a le asigura copiilor lor un trai mai bun. Acolo insa au nevoie si de consilierea sprirituala a Bisericii. Care este reprezentarea Bisericii Ortodoxe Romane in statele europene?

IPS Daniel: Biserica Ortodoxa Romana este reprezentata in Europa de vest prin doua mitropolii: Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Centrala si de Nord, cu sediul la Nurenberg in Germania si Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala, cu sediul la Paris. Prima Mitropolie are un numar de 52 parohii, si anume: in Germania sunt 38 parohii, in Austria sunt 5 parohii, in Luxemburg este o parohie, in Suedia sunt 7 parohii, in Danemarca este o parohie. A doua Mitropolie are un numar de 112 parohii, si anume:in Franta sunt 33 parohii, in Elvetia sunt 9 parohii, in Spania sunt 18 parohii, in Portugalia este o parohie, in Italia sunt 41 de parohii, in Olanda sunt 2 parohii, in Belgia sunt 3 parohii, in Anglia sunt 3 parohii si in Irlanda sunt 2 parohii.

2. Inalt Prea Sfintia Voastra, in ce tari credeti ca ar trebui sa se mai infiinteze alte lacasuri de cult ortodoxe romane?

IPS Daniel: In toate tarile in care emigreaza multi romani, mai ales in Italia, Spania, Portugalia, S.U.A., Canada, Australia, etc. Este nevoie de un sprijin mai consistent din partea Statului Roman pentru infiintarea si organizarea acestor parohii. De asemenea, problema migratiei romanilor trebuie sa fie mai mult in atentia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu doar in grija ierarhilor romani din diaspora. Este nevoie de programe pastorale precise si diversificate in favoarea migrantilor romani ortodocsi, pentru ca ei sa-si pastreze credinta stramoseasca cand se afla printre straini, si totodata sa pastreze legatura cu parohiile din tara, de unde au plecat. Exista multi romani ortodocsi in strainatate care participa la slujbe ortodoxe oficiate in biserici romano-catolice, anglicane si protestante, puse provizoriu la dispozitia ortodocsilor datorita deschiderii ecumenice a Bisericii Ortodoxe Romane. Totusi, este necesar ca toate comunitatile romanesti ortodoxe din strainatate sa aiba propriile lor locasuri de cult, fie cumparate, fie construite de catre aceste comunitati. In acest sens, diaspora ortodoxa romana din America este mai bine dotata decat cea din Europa Occidentala unde numarul bisericilor proprii este mai mic decat cel al bisericilor imprumutate.

3. Inalt Prea Sfintia Voastra, care credeti ca este cel mai semnificativ pasaj din Biblie pentru a descrie situatia romanilor din strainatate?

IPS Daniel: Pentru timpul de fata, credem ca un pasaj din Epistola a II- a a Sfantului Apostol Pavel catre Corinteni, capitolul 6, versetul 10 ar fi cel mai potrivit, si anume: ‘…ca niste saraci, dar pe multi imbogatind’. Acest verset nu se refera in cazul de fata doar la faptul ca multi romani care emigreaza in strainatate sunt platiti prea putin in raport cu munca grea pe care o depun, aducand castig mare celor ce-i angajeaza, sau ca prin banii pe care-i trimit din strainatate in Romania aduc castig celor de acasa si Statului roman mai mult decat daca ar fi lucrat in Romania, ci mai ales acest verset se potriveste romanilor credinciosi care, desi sunt saraci din punct de vedere material, poarta cu ei bogatia spirituala a credintei si evlaviei lor aratandu-o si altora cand se aduna la biserica si cand se manifesta ca buni crestini in viata lor de toate zilele.

4. Inalt Prea Sfintia Voastra, credeti ca romanii plecati la munca in strainatate stiu sa urmeze calea dreapta a credintei? Zbaterile din viata lumeasca ii aduc mai aproape pe romani de mesajul dumnezeiesc?

IPS Daniel: Urmarea dreptei credinte in strainatate depinde de taria credintei romanilor ortodocsi, de legatura lor cu parohiile ortodoxe din Tara si cu noile parohii ortodoxe romanesti din strainatate, de prietenii pe care ii au, de mediul in care traiesc si de multi alti factori. Totusi, exista unii romani ortodocsi care in strainatate slabesc in credinta lor sau trec la unele grupuri religioase neortodoxe, fiind ispititi de avantaje materiale, in timp ce alti romani ortodocsi se intareasc in credinta lor, descopera biserica parohiala ca fiind o familie spirituala mai mare care ii ajuta sa-si pastreze identitatea ortodoxa si romaneasca. Problemele, necazurile si incercarile prin care trec oamenii ii schimba fie in bine, fie in rau, ii apropie sau indeparteaza de credinta. Fericiti sunt aceia care trecand prin incercari si necazuri se apropie si mai mult de Dumnezeu, se intaresc in credinta si in dragostea lor fata de Biserica, gandind si graind impreuna cu Sfantul Apostol Pavel: ‘Cine ne va desparti pe noi dragostea lui Hristos? Necazul, sau stramtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdie sau sabia? Dar, in toate acestea suntem mai mult decat biruitori, prin Acela Care ne-a iubit’ (Romani 8, 35 si 37).

5. Inalt Prea Sfintia Voastra, multi romani din strainatate ne-au marturisit ca Biserica le-a devenit un sprijin important in momentele dificile, dar si in cele de bucurie. Credeti ca un rol important in acest sens il au si parintii din Bisericile ortodoxe romanesti din diaspora?

IPS Daniel: Da, rolul preotilor ortodocsi romani care sunt evlaviosi si intelepti, bine pregatiti teologic si hranici in pastorirea credinciosilor, este considerabil. Acum acest rol este atat de important incat nici nu poate fi descris in cuvinte si nici nu poate fi evaluat suficient in implicatiile sale pe termen lung. Ca atare, grija pastorala si frateasca a Bisericii si Statului pentru romanii din strainatate este cea mai mare investitie pe termen lung, intrucat se investeste in persoane umane, purtatoare de identitate religioasa si culturala, care deodata pot aduce o contributie aparte printre straini si pot reprezenta cu demnitate poporul roman din care provin.

6. Inalt Prea Sfintia Voastra, ce mesaj doriti sa adresati romanilor plecati sa munceasca in strainatate? Va multumim, Inalt Prea Sfintite Parinte.

IPS Daniel: Dorim ca romanii din strainatate sa nu se instraineze de ei insisi! Sa-si pastreze credinta, limba si cultura romaneasca, legatura cu Biserica si cu Tara in timp ce se afla in convetuire si cooperare cu oamenii din tarile in care se locuiesc acum. De asemenea, dorim ca romanii din strainatate sa invete cat mai mult de la straini ce este bine, frumos si util, sa se imbogateasca spiritual si material, pentru a ajuta apoi poporul roman sa-si recastige increderea in sine, in demnitatea si vocatia sa de a fi un popor statornic si credincios, jerfelnic si intelept, harnic si darnic, sa depaseasca deodata si ispita de a fi stapan asupra altora si complexul de a fi sluga la altii! Un popor cu vocatia de a se inalta prin credinta si libertate, asa cum o arata stema Romaniei.

Acest interviu a fost acordat de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cotidianului ‘Actualitatea Romaneasca’, ziarul romanilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente