Interviu cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț la alegerea sa ca Mitropolit al Clujului

Interviul a fost realizat de părintele consilier Ciprian Apetrei, directorul Agenției de Știri BASILICA, în cadrul emisiunii „Dialogurile TRINITAS”, avându-l ca invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, noul Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei Crișanei și Maramureșului.

Pr. Ciprian Apetrei:

Înaltpreasfinția voastră, ați fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu un număr de 29 de voturi din ierarhii prezenți. Este un moment important pentru Înaltpreasfinția voastră în cei 21 de ani de când sunteți membru al Sfântului Sinod și ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiți mitropolit la Cluj, în eparhia în care v-ați și născut, pentru că Maramureșul se afla pe atunci de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Este foarte greu de rezumat în câteva fraze mulțimea simțămintelor pe care le am în suflet. În orice caz această nou ascultare pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Sfântul Sinod m-au chemat este o responsabilitate în plus față de cea pe care am avut-o la Alba Iulia.

Pr. Ciprian Apetrei:

Mergeți într-un oraș cosmopolit și în același timp un oraș al interferențelor religioase în care creștinii ortodocși sunt majoritari, peste 70%, însă există comunități, cum aveți și la Alba Iulia romano catolică, greco-catolică de limbă maghiară, protestantă de limbă maghiară, și poate din această perspectivă orașul Cluj aduce mai multe provocări și ca o capitală culturală a Transilvaniei așa cum este în momentul acesta.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Este adevărat că vor exista mai multe provocări. La Alba Iulia eram vecini cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, dar majoritatea credincioșilor erau ortodocși. La Cluj, în ceea ce privește componența confesională și etnică a locuitorilor, este o altă situație. Așa dorește Dumnezeu, să avem inima deschisă înspre toți, iar la urmă pe toți să îi câștigăm. Toți sunt fiii lui Dumnezeu. Ținem din toată ființa noastră la români, la ortodocși, dar în același timp știm că toți oamenii de sub soare sunt fiii lui Dumnezeu și au nevoie de mântuire și ca atare trebuie să avem această deschidere ecumenică față de ceilalți creștini de alte confesiuni din Cluj. Probabil că sunt prezente și alte religii, sunt și musulmani; față de toți oamenii trebuie să avem o deschidere.

Pr. Ciprian Apetrei:

Clujul este considerat în momentul acesta al doilea oraș ca dezvoltare economică după București, un pol foarte important din acest punct de vedere, din această perspectivă deschiderile fiind foarte importante. Cum credeți că într-un oraș care nu este ca Alba Iulia, apropiat de sentimentul național, misiunea Bisericii de astăzi, după Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania care știm că a fost un reper din această perspectivă și ați fost foarte apropiat de Înaltpreasfinția sa, o veți continua în acest mediu, într-o lume aflată în pragul secularizării ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Nu neapărat trâmbițându-ne apartenența națională și confesională facem cea mai bună misiune spirituală și națională, ci efectiv trăind la fața locului, în contextul acesta în care se găsește Clujul, Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, Apreciind valorile noastre în mod special și netrecând cu vederea nici valorile celorlalți.

Pr. Ciprian Apetrei:

Înaltpreasfinția voastră, sunteți maramureșean de origine și ați rămas maramureșean în suflet, se vede acest lucru. Știm că în Maramureș există o evlavie extraordinară față de Maica Domnului, fiecare maramureșean își dedică viața Maicii Domnului, iar Biserica Nicula este pentru toți maramureșenii și pentru toți ardelenii un reper foarte important. Cum vedeți continuarea lucrărilor de la Biserica Nicula și ce va însemna Nicula în plan duhovnicesc pentru Mitropolia Clujului ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Nicula, pentru Mitropolia Clujului și nu numai, este o vatră de spiritualitate, un sanctuar în care sute de mii de credincioși se închină la Adormirea Maicii Domnului. Am fost încă din copilărie în pelerinaj la Rohia, la Nicula și la Bicsad în județul Satu-Mare. Consider că și acum, într-o lume secularizată, are un mare rol această vatră de spiritualitate, pentru că Maica Domnului este pururi rugătoare pentru toată lumea. În mod special, acolo unde icoana Maicii Domnului, în vremurile grele, a lăcrimat, în mod deosebit îi place Maicii Domnului să intervină pentru cei împovărați.

Pr. Ciprian Apetrei:

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Ce însemnă pentru dumneavoastră că ați fost ales tocmai astăzi Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și sunteți cel de-al doilea mitropolit al acestei Mitropolii ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea că nu sunt chiar întâmplător alese datele, ci Pronia le aranjează. Cred că petrecându-se acest lucru astăzi, din Împărăția lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitul Bartolomeu ne ocrotește cu rugăciunile lui. Așa cum spuneați, am fost sufletește foarte apropiat de dânsul și m-am bucurat de realizările și de modul în care își îndeplinea misiunea socială și culturală. Ca episcop tânăr, în primăvara anului 1990, prima sfințire de biserică am făcut-o în prezența dânsului, care era pe atunci arhimandrit. Invitat la o sfințire de biserică a fost protos între preoții de acolo. Consider că nici acest lucru nu este întâmplător.

Pr. Ciprian Apetrei:

Înaltpreasfinția voastră, purtați numele Întâiului chemat la apostolie și Apostolul Românilor, Sfântul Apostol Andrei. Considerați că purtând acest nume aveți o misiune de ‘apostol’ și ‘apostolat’ ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Numele este simbolic, fiind ales de părintele stareț de la Mănăstirea Toplița care m-a tuns în monahism, tot ca o pronie a lui Dumnezeu. Peste tot în România și în lume, misiunea Domnului nostru Iisus Hristos trebuie să o împlinim cu râvnă. Sfântul Apostol Andrei a fost misionarul românilor și atunci cred că lucrul acesta este o mângâiere sufletească pentru mine ca misionar într-o zonă importantă din România.

Pr. Ciprian Apetrei:

Pe lângă faptul că sunteți ierarh, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sunteți și profesor de teologie. Mergeți într-un centru universitar mare, Universitatea Babeș Bolyai unde există mai multe Facultăți de Teologie. Ce însemnă acest lucru și ce va însemna, mai ales în rolul pe care îl joacă Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei

Voi pune umărul cât voi putea pentru întărirea Facultății de Teologie din Cluj, pentru că este importantă pentru misiunea viitoare a Bisericii Ortodoxe Române din zonă. Dacă avem preoți buni, misiunea duhovnicească va fi de calitatea, iar ca să avem preoți buni trebuie să îi formăm.

Pr. Ciprian Apetrei:

Catedrala mitropolitană din Cluj a cunoscut un proces amplu de restaurare, mozaicul început, veți continua acest proces ?

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Ne vom strădui!

Pr. Ciprian Apetrei:

În încheierea discuției noastre, aș dori pentru început să adresați un mesaj preoților pe care îi veți păstori în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și apoi un mesaj pentru credincioșii clujeni.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Preoții din Arhiepiscopia Clujului vor găsi întotdeauna la Centrul eparhial un loc unde vor fi primiți cu drag, însă nu numai la Centrul eparhial, ci și în inima mea. Eu sunt convins că misiunea o putem îndeplini cu bine împreună. Este prea mare cauza ca să ne permitem luxul să avem în misiunea noastră disfuncțiuni. Misiunea trebuie să fie unitară, frumoasă, după cum zice Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni: ‘Străduiți-vă să păstrați unitatea Duhului în legătura păcii’. Voi încerca împreună cu preoții pe care va trebui să îi păstoresc să păstrăm unitatea duhovnicească a Ortodoxiei noastre, întru legătura păcii, pentru a da o bună mărturie în fața lumii.

Pr. Ciprian Apetrei:

Un mesaj pentru monahi.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Voi avea și pentru ei o considerație aparte, pentru că ei, într-o lume care este robită de plăcerile efemere, demonstrează că se poate și altfel. Adică, într-o lume care este subjugată de erotism și iubirea de avere, călugării trăiesc în austeritate, în feciorie sau au idealul acesta de a trăi. Vor avea în mine un om apropiat.

Pr. Ciprian Apetrei:

Pentru credincioși.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Pe credincioși îi îmbrățișez cu toată dragostea și voi încerca cât îmi va sta în putință să îi folosesc pentru a ne apropia cu toții de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că viața noastră bisericească ortodoxă nu este altceva decât viață nouă cu Hristos și în Hristos condusă de Duhul Sfânt.

Pr. Ciprian Apetrei:

În încheiere, pentru întreaga Mitropolie.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Dumnezeu să îi păzească pe toți clericii și credincioși din mitropolia noastră și să ne ajute ca să facem pași pe calea vieții duhovnicești și pe calea vieții noastre naționale și spirituale.

Pr. Ciprian Apetrei:

Înaltpreasfinția Voastră cred că sunt în asentimentul Sfinției Voastre să invităm pe toți clujeni să participe la întronizarea Înaltpreasfinției Voastre în data de 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri, o sărbătoare a Mitropoliei Clujului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei:

Îi așteptăm cu drag!

Pr. Ciprian Apetrei:

Vă mulțumesc foarte mult! Să vă ajute bunul Dumnezeu în lucrarea pe care v-a încredințat-o Sfântul Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…