Intensificarea rugăciunii pentru cei bolnavi în Postul Mare

Creștinii ortodocși se află, începând de astăzi, 27 februarie 2012, în Postul Mare. În această perioadă rugăciunea trebuie intensificată, atât pentru noi cât și pentru aproapele nostru, mai ales pentru cei bolnavi, pentru iertarea păcatelor și pentru sănătatea lor trupească. În acest sens, Biserica Ortodoxă a rânduit Sfânta Taină a Maslului prin care se împărtășește credinciosului harul nevăzut al tămăduirii sau al ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească.

Conform practicii Sfinților Apostoli, care, după prima lor trimitere, „ungeau cu untdelemn pe mulți bonavi și-i tămăduiau’ (Mc. VI, 13) și potrivit sfatului Sfântului Apostol Iacov (V, 14), sfântul maslu se săvârșea mai întâi de toate pentru cei bolnavi, ca un rit de tămăduire, care să aducă bolnavului sănătatea sa fizică, socotită ca un dar al lui Dumnezeu și ca un semn al acțiunii Sale divine. Dar întrucât prin această sfântă taină se cere și se dobândește nu numai tămăduirea de bolile trupului, ci și iertarea păcatelor, în Biserica Ortodoxă se poate face maslul nu numai pentru cei bolnavi, ci și pentru cei sănătoși, chiar și pentru copii, și nu numai o singură dată, ci de mai multe ori.

Săvârșirea Sfântului Maslu nu e legată de zile anumite (fixe), ci se face oricând e nevoie. Însă, se obișnuiește să se facă mai ales în zilele de luni, miercuri și vineri, și de preferință în timpul posturilor de peste an, după cum aflăm din vol. Liturgica specială, semnat de pr. prof. Ene Braniște. În unele biserici de orașe, la catedrale și în mănăstiri, se face maslu de obște mai ales în Sfânta și Marea Miercuri (în Săptămâna Patimilor), în amintirea ungerii Mântuitorului cu mir de către femeia cea păcătoasă (Lc. VII, 37-38). Se face, de asemenea, maslu pentru cei sănătoși, și Joi sau Vineri din Săptămâna Patimilor, iar pe alocurea chiar în Marea Sâmbătă, înaintea Ceasurilor (sau a Liturghiei), în amintirea ungerii trupului Mântuitorului cu miresme, de către mironosițe . In Bucovina se îndătinează a se face maslu în Joia Săptămânii Patimilor, în loc de spălarea picioarelor care se face prin mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente