Întâmpinarea Domnului, hramul Catedralei Mitropolitane din Iași

Luni, 2 februarie 2009, Catedrala Mitropolitană din Iași își va sărbători hramul. Alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, Catedrala Mitropolitană din Iași mai are încă două hramuri: Întimpinarea Domnului, hramul principal, și Sfântul Mare Martir Gheorghe.

Construcție monumentală din veacul al XIX-lea, locașul a fost construit pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) și Biserica Stratenia (sec. XVII). Punerea pietrei de temelie (în ziua de 8 august 1826) și construcția propriu-zisă (între anii 1833 și 1839) a actualei Catedrale Mitropolitane din Iași datează din timpul mitropolitului Veniamin Costachi. Datorită dimensiunilor prea mari ale bolții, aceasta s-a prăbușit și lucrările au fost abandonate până în anul 1880. Construcția a fost reluată la inițiativa mitropolitului Iosif Naniescu, care sfințește catedrala șapte ani mai târziu, în ziua de 23 aprilie 1887.

În prezent, la Catedrala Mitropolitană din Iași sunt în desfășurare lucrări de restaurare și consolidare. În subsolul catedralei, urmează a fi amenajat un nou locaș de cult, ce îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Români.

Hramul principal al catedralei va fi sărbătorit prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către ierarhii ce alcătuiesc Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în ziua Întâmpinării Domnului. Slujba va fi urmată de lucrările Sinodului Mitropolitan, în care vor fi dezbătute probleme legate de viața pastoral-misionară și administrativ-bisericească a parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente