Întâlniri duhovnicești în parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași

Parohia ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ și ‘Sfânta Mahramă’ din Iași, ce apaține de Protopopiatul Iași 2, organizează în fiecare lună un cenaclu literar. Pe lângă abordarea subiectelor legate de sărbătorile religioase, tinerii și copiii mai discută despre evenimente sau personalități ale istoriei noastre.

În Paraclisul ‘Sfânta Muceniță Valentina’ al parohiei ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ și ‘Sfânta Mahramă’ din Iași a avut loc la 12 ianuarie 2012 prima întâlnire a Cenaclului literar ‘Sfântul Radu Brâncoveanu’ din acest an. La întâlnire, moderată de prof. Valeria Apostol și coordonată de prof. Cezar Cenușă, au participat tinerii din parohie. Georgiana Leonte și Iunia Maria Ștefan au expus tema ‘Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, mari și neîntrecuți luminători și apărători ai dreptei credințe’ iar Ioana Forgaci a prezentat referatul ‘Mihai Eminescu. ‘Numai poetul/ Ca păsări ce zboară,/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nămărginirea timpului…”. În continuare au recitat poezii din lirica eminesciană Maria Irimia, Maria Stângaciu, Ioana Maria Ceomirtan, Florin Negrii, Nicolae Irimia, Adelina Prisacariu, Ioana Negrii, Andreea Boghiu, Georgiana Boghiu și Teodora Irimia. Despre însemnătatea actului istoric al Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859 au vorbit Tudor Leonte și Sorina Ungureanu. După expunerea referatului dedicat împlinirii a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, prof. Valeria Apostol a vorbit despre legătura pe care marele poet a avut-o cu Cenaclul literar ‘Junimea’ din Iași. Moderatoarea întâlnirii a subliniat faptul că Mihai Eminescu a publicat în revista ‘Convorbiri literare’ ‘cele mai optimiste poeme’ pe care le-a compus. În același timp, prof. Valeria Apostol a amintit faptul că marele poet român a cunoscut la Iași mari personalități. ‘Avem datoria de a-l cunoaște mai bine pe Mihai Eminescu. Este o mândrie pentru noi faptul că cel mai mare poet român a trecut prin orașul nostru lăsând ceva din opera lui’, a spus prof. Valeria Apostol după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova. Părintele paroh Nicolae Dorneanu a vorbit tinerilor despre viața Sfinților Trei Ierarhi, dar și despre Unirea de pe 24 ianuarie 1859.

‘Tinerii însumează în preocupările lor dragostea pentru credință, artă și literatură’

Cenaclul literar ‘Sfântul Radu Brâncoveanu’ este spațiul în care se întâlnesc tinerii din parohia ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ și ‘Sfânta Mahramă’, într-o împreună lucrare literară și duhovnicească. Temele de discuții sunt stabilite lunar de membrii cercului, care îmbină partea duhovnicească (prezentarea unor sărbători sau a unor sfinți) cu cea literară (lecturarea din operele scriitorilor români sau din literatura universală). ‘Întâlnirile au loc în fiecare lună în biserica sau paraclisul parohial, dar și în muzee, liderul participanților fiind studenta Iunia Ștefan. Tinerii însumează în preocupările lor dragostea pentru credință, artă și literatură’, a declarat pr. paroh Nicolae Dorneanu. Din cenaclul literar, înființat în anul 2009, fac parte atât elevi, cât și studenți din parohie. În activitățile cercului sunt organizate concerte de colinde, piese de teatru ș.a. Toate referatele expuse de tineri pe parcursul unei luni sunt cuprinse în revista cenaclului. ‘În fiecare sâmbătă, de la ora 17:30, ne întâlnim cu tinerii care fac parte din cenaclu pentru a stabili programul pentru luna următoare. Apoi copiii și tinerii caută materiale pentru a le prezenta în cadrul întâlnirilor. La fiecare ședință este prezentat un material video despre o mănăstire românească din țara noastră. Avem o experiență de când lucrăm împreună, tinerii participând cu entuziasm la aceste întâlniri. Căutăm să menținem tradițiile și obiceiurile românești. Astfel, luna trecută am mers în câteva locații pentru a colinda sau pentru a expune tradiții și obiceiuri de iarnă’, a explicat prof. Cezar Cenușă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…