Întâlniri cu tinerii în Parohia Fratelia

Parohia ortodoxă timișoreană Fratelia, din Protopopiatul Timișoara I, organizează săptămânal întâlniri duhovnicești cu tinerii aflați în căutarea adevăratelor valori ale credinței.

Alături de programele catehetice implementate de Patriarhia Română, ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’, Parohia Timișoara – Fratelia desfășoară un proiect catehetic adresat adolescenților și tinerilor. ‘Inițiativa acestor întâlniri aparține tinerilor care au venit la biserică și au întrebat diverse aspecte legate de credință și de manifestările cultului ortodox, la început mai timid, apoi cu mai multă încredere. Înțelegând aspirația de a găsi răspunsuri în demersul lor duhovnicesc, le-am propus să ne întâlnim într-un cadru mai potrivit, duminica după-amiaza. La început au fost întâlniri în care dialogul era oarecum ‘timid’, probabil pentru că nu se cunoșteau între ei și nu erau obișnuiți să se găsească într-un dialog cu preotul. Dar au înțeles de-a lungul mai multor întâlniri că au preocupări comune, că în Biserică regulile nu sunt mai presus decât oamenii și că întrebările lor își găsesc și un răspuns’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” pr. Alexandru Ranca, coordonatorul grupului de cateheză.

Specificul întâlnirilor îl reprezintă relația stabilită de-a lungul timpului între părintele Alexandru Ranca și tineri, aceștia simțindu-l ca pe un adevărat prieten alături de care pot înainta în viața duhovnicească. ‘La întâlnirile noastre discutăm probleme duhovnicești, vizionăm filme, comentăm cărți și stabilim coordonatele diverselor activități care fac obiectul discuțiilor noastre. Ceea ce mă bucură este faptul că există o atmosferă de comuniune, de prietenie care cu certitudine caracterizează acum nu numai relațiile din cadrul întâlnirilor noastre, ci se răsfrânge și în viața particulară a fiecăruia dintre noi. Noi toți am devenit prieteni, venim împreună la biserică, discutăm probleme actuale, dar ne întâlnim și în afara programului liturgic, ceea ce consider că este foarte important, întrucât astăzi este destul de greu pentru un tânăr să găsească prieteni, oameni de încredere, care nu așteaptă nimic în schimb decât o prietenie adevărată’, a menționat pr. Alexandru Ranca.

Programul tinerilor din cartierul timișorean Fratelia mai cuprinde o serie de activități cu caracter misionar-filantropic și cultural. Periodic sunt organizate pelerinaje la mănăstiri, vizite la spitale și la centrele de asistență socială pentru copiii din județ, concerte caritabile și diverse activități de ajutorare a copiilor proveniți din familii sărace, derulate în parteneriat cu Grădinița PP Nr. 31 Timișoara. ‘Treptat, tinerii noștri și-au manifestat dorința de a petrece timpul liber într-un mod binecuvântat de Dumnezeu, de a se ruga împreună, de a-și ajuta semenii, de a se sprijini unul pe altul. Așa au luat naștere diversele acțiuni misionar-filantropice și culturale pe care le-am realizat de-a lungul timpului. Toate aceste activități aduc în lumină bucuria tinerilor de a veni la Biserică, de a cunoaște, de a-și impropria valorile creștine și de a face mai mult decât reușesc alții într-o societate confuză și care astăzi pare a nu avea repere concrete’, a mai spus pr. Alexandru Ranca.

Deseori este prezent în mijlocul tinerilor și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a sprijinit dintru început proiectul Parohiei Fratelia, născut în martie 2010. Un sprijin deosebit în buna organizare a activităților este oferit părintelui Alexandru Ranca din partea slujitorilor parohiei, pr. Ioan Drăgănescu, parohul bisericii, și pr. Iosif Ciocloda, dar în special prin implicarea directă a pr. Ioan Bălăngean și a tânărului teolog Lucian Florea.

Comentarii Facebook


Știri recente