Întâlnirea preoților din Protopopiatul Săliște

Preoții din Protopopiatul Săliște s-au întâlnit marți, 17 iulie, la Parohia Hașag, din județul Sibiu, pentru a liturghisi împreună în biserica din sat și pentru a participa la ședința administrativă lunară. Soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

A devenit o tradiție în ultimii ani ca în Protopopiatul Săliște, din apropierea Sibiului, două ședințe lunare ale preoților să aibă loc într-una din parohii. Lucrările sunt întotdeauna precedate de Sfânta Liturghie în sobor, majoritatea preoților oficiind slujba religioasă. Întâlnirea de marți, 17 iulie, când a fost cinstită Sfânta Marina, a fost marcată de prezența și liturghisirea Preasfințitului Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, astfel încât binecuvântarea arhierească a făcut din întrunire o adevărată sărbătoare pentru comunitatea de la Hașag și pentru preoții prezenți. Credincioșii din satul aflat la granița cu județul Alba au venit în număr mare la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, unde paroh este părintele Ioan Schiau. La eveniment a fost prezent și primarul comunei Loamneș, Maria Greavu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul Sfintei Liturghii de parohul de la Jina II, pr. Lucian Negrilă. Viața Sfintei Marina, o muceniță din secolul al III-lea care a refuzat să renunțe la credința creștină, a fost expusă celor prezenți, părintele Negrilă subliniind virtuțile acestei mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi toți.

‘Putem lua din viața Sfintei Marina o pildă de credință și de perseverență. I s-au oferit toate cinstirile de care s-ar fi bucurat orice tânără de vârsta ei, dar ea a refuzat. L-a urmat pe Hristos până a primit moartea mucenicească. Nouă nu ni se mai cere să murim pentru Hristos, dar ni se cere să-I păstrăm învățătura și să ne apropiem de El’, a spus părintele Lucian Negrilă.

Credința vindecătoare

PS Episcop Andrei Făgărășeanul a vorbit apoi despre credința tămăduitoare a femeii cu scurgere de sânge ce s-a atins de haina Mântuitorului Hristos, lucru amintit în Evanghelia zilei. ‘Noi nu ne mai atingem de poala hainei lui Dumnezeu, chiar dacă în tradiția populară credincioșii ating veșmintele preoților în timpul slujbelor religioase. Noi ne sfințim prin Sfintele Taine, așa cum spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan: ‘Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viață’. De multe ori trăim în păcate și venim la Spovedanie pentru a fi dezlegați prin mâna preotului și iertați de Tatăl Ceresc. Abia după aceasta ne pregătim de Sfânta Cuminecătură’, a spus PS Episcop Andrei Făgărășanul.

Mulțumiri au venit din partea părintelui protopop Ioan Ciocan și a părintelui paroh Ioan Schiau, care i-a oferit în dar ierarhului o icoană. Au urmat lucrările ședinței administrative, la care părintele protopop Ioan Ciocan a prezentat preoților ultimele aspecte privind organizarea și buna funcționare a parohiilor din Protopopiatul Săliște.

Comentarii Facebook


Știri recente