Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Centrul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, a organizat sâmbătă, 24 noiembrie, la Târgu Mureș, întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, unde aproximativ 1.500 de tineri din județele Alba și Mureș au discutat despre felul în care pot trăi viața din plin, cu demnitate și cu responsabilitate, mereu în prezența lui Dumnezeu. Invitatul special la această manifestare a fost pr. conf. univ. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea a început cu un Te Deum, oficiat de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în Catedrala Mare din Târgu Mureș – o slujbă de laudă și mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra tinerilor din arhiepiscopie.

În cuvântul de învățătură, IPS Irineu a subliniat, între altele, că modelul tânărului contemporan este Domnul Iisus Hristos și că în El găsesc tinerii adevăratul model de viață. Dincolo de ceea ce alcătuiește viața noastră – muncă, studiu, distracții, odihnă, prietenie -, sufletul nu este împlinit decât în comuniunea cu Dumnezeu și în fapte bune. La final, ierarhul i-a îndemnat pe tineri cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Fraților, câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute și orice laudă, la acestea să vă fie gândul” (Filipeni 4, 8).

În somptuoasa sală festivă a Palatului Culturii din Târgu Mureș, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare, a început conferința susținută de pr. Constantin Necula, cu tema „Trăiește-ți viața din plin, în Hristos!”. Pornind de la frumusețea tinereții și de la capacitatea omului de a iubi, părintele a făcut o diagnoză amplă a tinereții, de o impresionantă sinceritate și actualitate. Abordarea inedită, pragmatică, de o prospețime rară, pe înțelesul tinerilor, însoțită de multe exemple din experiența de preot și profesor, sau din viața de zi cu zi, i-a fascinat pe mulți. Părintele Necula a vorbit despre faptul că nimic din ceea ce trăim și experimentăm nu îl poate mulțumi pe om pentru multă vreme și despre alternativa esențială pe care o au tinerii de a depăși nivelul semi-sălbatic, material, prin libertate și forța credinței, prin rugăciune, muncă, prin cultivarea firescului în Biserică, respectul față de părinți și prin dragostea de țară. Programul s-a încheiat cu un recital de chitară clasică susținut de un elev al Liceului de Muzică și Arte Plastice și cu un buchet de colinde și cântece patriotice, susținut de eleve ale Colegiului Pedagogic din Târgu Mureș. În cadrul evenimentului a fost inaugurată filiala Mureș a Asociației „Pro Tinerețe”. Întâlnirea încununează munca de ani a tinerilor din Asociația Pro Tinerețe de la Alba Iulia și din Liga Tinerilor de la Mureș, a profesorilor de religie, a centrelor catehetice din cele două județe și a numeroși preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente