Întâlnire pe tema vindecării la Tismana

Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei a ajuns anul acesta la cea de a IX-a ediție. Activitatea a fost organizată sâmbătă, 19 mai 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Complexul ‘Sfântul Nicodim de la Tismana’, județul Gorj, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Ca în fiecare an, tradiția activităților cu tinerii în județele Dolj și Gorj este completată de lucrările Congresului Tinerilor Creștini Ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei. Anul acesta, activitatea a ajuns la cea de a IX-a ediție. Tema dezbaterilor a fost ‘Vindecarea în Hristos și sfinții tămăduitori’, încadrându-se astfel în contextul evenimentelor dedicate anului 2012 ca ‘An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’, după hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Festivalul oratoric, la final

Șirul activităților a început prin faza finală a Festivalului oratoric ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’, organizat de Fundația ‘Cuvântul care zidește’, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, la nivelul județelor: Dolj, Gorj și Mehedinți. Prelegerile finaliștilor au fost susținute în sala de festivități a taberei ‘Sfântul Nicodim de la Tismana’. Rând pe rând, tinerii participanți au vorbit despre minunile sfinților, mijlocirea lor între oameni și rolul lor în iconomia mântuirii. Juriul, din care au făcut parte părintele Ovidiu Polexă, consilier pe probleme de catehizare și tineret în Episcopia Severinului și Strehaiei, părintele prof. Gheorghe Ionașcu, de la Liceul Teologic ‘Sfântul Nicodim’ din Târgu Jiu, și prof. Marinela Mihăilă, a stabilit câștigătorii pentru cele două secțiuni de concurs: juniori și seniori. Astfel, la Secțiunea juniori a fost stabilită următoarea ierarhie: Dumitru Stoian, de la Seminarul Teologic din Craiova, și Andreea Ferenczi, de la Colegiul Național ‘Traian’ din Turnu Severin – locul I, Lucian Bădescu, elev la Seminarul Teologic din Craiova, locul II, și Alexandra Fiu – locul III. La Secțiunea seniori, Tania Riviana Stănescu, de la Colegiul Național ‘Elena Cuza’ din Craiova, a obținut premiul I, Irina Buzatu, elevă la Grupul Școlar ‘Horia Vintilă’ din Segarcea – premiul II, și Georgiana Ungureanu, de la Colegiul ‘Tudor Costescu’ din Turnu Severin – premiul III. În cadrul festivității de premiere, toți participanții au primit diplome, reviste și cărți din partea fundației.

Prelegeri despre „Vindecare în Hristos și sfinții tămăduitori”

Cea de-a doua parte a congresului a fost dedicată prelegerilor despre ‘Vindecarea în Hristos și sfinții tămăduitori’. Invitați la eveniment, părintele Teodor Ciontu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord, și Aurora Zgonea, de la Asociația ‘Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III’, au prezentat participanților două perspective convergente asupra temei propuse spre dezbatere. Astfel, pornind de la învățătura de credință și fundamentându-se pe dimensiunea liturgică a Bisericii Ortodoxe, părintele Ciontu a arătat celor prezenți că suferința omului poate fi tămăduită prin puterea harului dumnezeiesc și prin credință. ‘Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă prin care Dumnezeu pătrunde în ființa noastră bolnavă și o vindecă. Ungerea cu untdelemn sfințit reprezintă o consacrare a simțurilor noastre spre lucrarea dumnezeiască a mântuirii. De asemenea, numărul șapte are un înțeles aparte în administrarea acestei Sfinte Taine: sunt șapte preoți care săvârșesc slujba, de șapte ori se citește rugăciunea de sfințire a untdelemnului, se citesc șapte pericope apostolice și șapte Sfinte Evanghelii’, a spus părintele Teodor. În cadrul celei de-a doua prelegeri, Aurora Zgonea a arătat care sunt provocările timpurilor de astăzi și modul în care tânărul le poate ocoli. ‘În activitatea noastră am întâlnit foarte multe cazuri de oameni care trăiau și se confruntau cu fel de fel de vicii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: fumatul, alcoolul și drogurile. Pentru a nu ajunge ca aceste realități efemere să ne altereze ființa și să ne subjuge voința și simțurile trebuie să învățăm că dincolo de toate este Dumnezeu, care ne ajută ca un Părinte iubitor’, a conchis Aurora Zgonea.

La finalul întâlnirii, tinerii au vizitat Mănăstirea Tismana și Muzeul de Artă Populară din localitatea gorjeană Hobița.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…