Întâlnire pe tema reintegrării sociale a persoanelor eliberate din detenție, la Craiova

La Centrul Social Mitropolit Firmilian din Craiova, la 20 martie 2012, a fost semnat protocolul de cooperare în domeniul promovării economiei sociale pentru facilitarea reintegrării sociale a persoanelor eliberate din detenție, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În sala de conferințe a Centrului Social Mitropolit Firmilian din Craiova a avut loc astăzi masa rotundă cu tema: „Parteneri sociali în rețeaua de suport pentru reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție”. În cadrul evenimentului a fost semnat Protocolul de cooperare al Rețelei de Suport în domeniul promovării economiei sociale pentru facilitatarea reintegrării sociale a persoanelor eliberate din detenție. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului „Strategia de ocupare și calificare prin învățare și activități pentru libertate” POSDRU/69/61/S/32801. Proiectul reunește opt instituții partenere: 3 din România și anume, Administrația Națonală a Penitenciarelor, Federația Filantropia și Patriarhia Română, și 5 din Italia – Oficiul de Executare Penală Externă din cadrul Ministerului Justiției, Ministerul Muncii, Sănătății și Politicilor Sociale, Institutul Regional de Cercetare din Lombardia, Asociația Obiettivo Lavoro și Uniunea Departamentelor pentru Politici Socio-Sanitare și Muncă. Printre cei prezenți la masa rotundă îi amintim pe părintele Dorel Moțoc, consilier patriarhal, Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federației Filantropia, comisar Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului din Craiova.

Asociația Vasiliada în sprijinul persoanelor eliberate din detenție

Proiectul, în valoare de 18.391.120 de lei, se desfășoară pe parcursul a 36 de luni, din octombrie 2009 până în septembrie 2012, și este finanțat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

„În cadrul acestui proiect, Asociația Vasiliada, patronată de Mitropolia Olteniei, a fost selectată pentru a înființa la Craiova o întreprindere socială în domeniul panificației, unde urmează să lucreze persoane care se eliberează din sistemul de detenție și care, în perioada în care s-au aflat în detenție la Penitenciarul Craiova, au beneficiat de cursuri de formare profesională în meseriile de brutar și patiser. Este un proiect pilot implementat de Agenția Națională a Penitenciarelor și de Federația Filantropia, alături de alți parteneri din Italia”, a comunicat părintele Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada.

Părintele Stănulică a mai explicat că, prin acest proiect, Biserica încearcă să vină în ajutorul celor aflați în nevoie.

„Ne propunem să lucrăm cu foști deținuți care au fost calificați în sistemul de detenție, astfel încât să îi ajutăm să ducă o viață responsabilă din punct de vedere social, să aibă un loc de muncă și în felul acesta să se reintegreze social. Nu este primul proiect pe care Asociația Vasiliada și Arhiepiscopia Craiovei îl desfășoară în beneficiul deținuților sau al persoanelor care s-au aflat în sistem de detenție, însă este primul proiect în care Asociația Vasiliada abordează această idee de economie socială, de a crea o întreprindere în care să lucreze foști deținuți”, a adăugat părintele Adrian Stănulică.

Părintele Dorel Moțoc, Consilier Patriarhal, a mărturisit că acordul de parteneriat semnat la Craiova reprezintă un exemplu de comuniune între instituții și organizații nonguvernamentale, pentru a duce la îndeplinire un proiect de ajutorare a semenilor.

„Rolul acordului de parteneriat care se încheie nu este unul doar simbolic, ci este unul efectiv lucrativ. Cred că ceea ce se întâmplă la Craiova reprezintă un nou model, un nou exemplu de cum știe comunitatea, unită în jurul Bisericii, să vină în sprijinul celor care sunt în nevoie și de cum știe Biserica să adune în curtea ei și să îndrume mai multe organizații și instituții către îndeplinirea aceluiași obiectiv. Este un exemplu de ceea ce înseamnă să te faci mesagerul cuvântului lui Dumnezeu. Dumneavoastră vă faceți mâna întinsă pe care Dumnezeu o dă celor care sunt căzuți și celor care vor să se ridice. De aceea acordul este unul destul de important. Dumnezeu să vă ajute, să binecuvinteze această lucrare frumoasă și sfântă și să fie un model care să aducă și pe alții la această masă”, a fost mesajul consilierului patriarhal, părintele Dorel Moțoc.

Reprezentanții Federației Filantropia au precizat că întreprinderea socială va intra în funcțiune la Craiova în lunile iulie-august ale acestui an și că, deși pentru început vor fi angajate cinci persoane eliberate din detenție, în viitor activitatea se va extinde. „În timp, se vor putea angaja până la 18 persoane”, a explicat Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federației Filantropia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…