Întâlnire în cadrul Proiectului FORTE în Arhiepiscopia Sibiului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc, astăzi, 10 mai 2012, la Moeciu de Sus, o nouă întâlnire a preoților și asistenților sociali din Arhiepiscopia Sibiului, implicați în Proiectul național „Formare trainică pentru parteneriat social – FORTE”, informează mitropolia-ardealului.ro.

Grupurile de lucru au fost coordonate de echipa centrală și au trasat primele strategii în dezvoltarea incluziunii sociale la nivel de comunități. Ajuns la a treia etapă, cea a dezvoltării planificării strategice și a identificării misiunii și viziunii cu care Arhiepiscopia Sibiului dorește să abordeze domeniul incluziunii sociale, Proiectul FORTE a adunat peste 20 de preoți din orașele și satele eparhiei ardelene. Între aceștia s-au numărat și consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, părintele Nicolae Rusu, protopopul de Brașov, părintele Dănuț-Gheorghe Benga și protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea. Echipei de lucru de la București, condusă de părintele consilier patriarhal Dorel Moțoc, coordonator de proiecte în cadrul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române i s-a alăturat echipa coordonatoare din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, formată din asistenți sociali eparhiali.

Întâlnirea de lucru de la Moeciu de Sus a fost una deosebită, întrucât preoții înscriși în proiect au avut posibilitatea să-și prezinte propriile proiecte sociale desfășurate la nivel de parohie sau planurile de înființare a unor centre sociale sau asociații furnizoare de servicii social-filantropice.

„Înainte de această întâlnire, un grup restrâns, numit nucleu, a dobândit cunoștințele și abilitățile necesare folosirii instrumentelor de lucru, în cadrul acestui proces numit planificare strategică. Echipa locală, împreună cu acest grup de lucru, au prezentat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și Permanenței Consiliului Eparhial, domenii și arii de activitate, pe care s-ar putea foarte bine să se dezvolte un proces de planificare strategică. Au fost alese domeniile social-filantropic, al activităților cu tineretul și centrul de resurse creat în cadrul proiectului FORTE, la Sibiu. Astăzi, ne-am aflat la prima întâlnire a unui grup extins de lucru, în cadrul căruia s-au folosit două instrumente, dintre care unul este foarte important și anume, analiza SWOT. Acest instrument a dat posibilitatea participanților să identifice punctele tari și punctele slabe, avantajele și dezavantajele și oportunitățile care sunt cunoscute sau care sunt de evitat în momentul în care vorbim despre aceste trei domenii de activitate”, a explicat părintele consilier patriarhal Dorel Moțoc.

Prima întâlnire a grupului extins de lucru a avut un profund caracter practic, grupurile analizând situația actuală a centrelor social-filantropice pentru a identifica planuri de acțiune comună.

„Vedem, întâi de toate, unde ne aflăm în punctele respective, după care deducem care este drumul către obiectivele legate de dezvoltare și sustabilitate. Trecem de la teorie, de la cursuri, la lucruri practice și cei care au fost aici sunt persoane cu activitate deosebită și relevantă în toate domeniile alese pentru planificarea strategică. Acest lucru ne bucură foarte mult, pentru că se dovedește că, de fiecare dată, tot ceeea ce poate fi folosit în scopul îmbunătățirii activității noastre, este bine folosit și suntem mulțumiți că avem șansa să contribuim și să să dăm o mână de ajutor Arhiepiscopiei Sibiului și echipei de aici, pentru realizarea acestor lucruri”, a mai spus părintele Moțoc.

Proiectul „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social” este implementat în eparhiile românești din septembrie 2010, de Federația Filantropia și Patriarhia Română, în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral (IFI) și SC Global Commercium Development SRL, cu scopul de a dezvolta sistemele sociale patronate de Biserica Ortodoxă Română și de a îmbunătăți competențele angajaților din acest domeniu.

Comentarii Facebook


Știri recente