Întâlnire duhovnicească în Parohia Arad – Bujac

La Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad – Bujac, Protopopiatul Arad, a avut loc joi, 1 noiembrie, o întâlnire duhovnicească cu tema „Folosul rugăciunii în viața tânărului”. În această parohie, tinerii se întâlnesc săptămânal în cadrul unui proiect ce poartă numele „Dialog cu și despre tineri”, informează „Ziarul Lumina”.

Coordonatoarea întâlnirii tinerilor, Denisa Sabău, împreună cu tinerii din comitetul organizator: Viorel Iute, Adrian Crucean, Denisa Stana, Andrei Dimitriu, Andreea Crucean și preotul paroh, au convenit ca prezentarea temei să fie făcută de către pr. Teodor Pavel, parohul de la Parohia Arad- Centru, fost profesor și duhovnic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad.

Prezentarea, bine documentată și susținută într-o manieră dialogală, agreată de cei prezenți, a scos în evidență nu doar aspecte doctrinare legate de rugăciune în viața și învățătura Bisericii, ci în special nevoia deprinderii și practicarea acesteia în viața copilului, și mai ales a tânărului. Părintele, completat de către cei prezenți, a arătat că sunt multe motivele pentru care tinerii de astăzi nu se roagă. Rugăciunea este o artă pe care trebuie să o învățăm și s-o exersăm în fiecare zi, la fel ca și instrumentiștii cu instrumentul lor. Mulți dintre tineri nu au nici o strategie pentru viața lor, nu și-au așezat în ordine prioritățile, așa că duc o viață dezordonată și se complac în starea fiului risipitor, mulțumiți cu hrana atât de nocivă pe care o oferă distracțiile ușoare, o mică „prăjitură” duminica, iar peste săptămână căutând în containerul acelor programe TV care debusolează sau deprimă, nu obosiți de viață, ci obosiți de lipsa de viață. Rugăciunea trebuie făcută cu umilință și cu părere de rău, nu cu mândrie. Rugăciunile noastre trebuie să fie raționale, dar și făcute cu insistență, pentru a se îndeplini, deoarece Mântuitorul Iisus ne-a promis că orice vom cere în numele Lui, ni se va da. Tinerii trebuie să aibă o legătură personală cu Dumnezeu, iar rugăciunea să fie în viața noastră ceva obișnuit, și nu ceva făcut la insistențele altcuiva, în momente indicate, a îndrumat părintele Pavel.

Apostolat pentru rugăciune

Din multele întrebări adresate de către participanți a rezultat faptul că tema a suscitat interes, cei prezenți exprimând în intervențiile lor și dorința ca, sub îndrumarea spirituală a preotului, a profesorului de religie, să desfășoare o activitate de impulsionare a practicării rugăciunii de către tineri, un apostolat la școală, printre vecini și prieteni, între tinerii care nu frecventează biserica și nu se roagă. „Această întâlnire ne ajută să conștientizăm importanța rugăciunii în viața noastră, a tinerilor, și nu numai. Nu înțelegem să fim doar auditori ai acestor convorbiri duhovnicești, ci dorim o implicare în dorința ca și alți tineri să se apropie de Dumnezeu și de credința în El prin rugăciune”, a fost una dintre concluziile dialogului. La dialogul despre folosul rugăciunii au fost prezenți, pe lângă tinerii din parohie, și alți tineri, în mod special de la Liceul Sportiv Arad, îndrumați de către profesorul de religie, Dan Zbârcea, și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…