Întâlnire dedicată importanței postului în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Liceul ‘Costache Conachi’ din Parohia Pechea II, a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfășurat luni, 21 martie, o nouă întâlnire duhovnicească între părintele paroh și tinerii din cadrul liceului din localitate. Tema dezbătută a fost evidențierea importanței postului pentru viața duhovnicească a creștinului.

Încă de anul trecut, s-a încheiat un parteneriat educațional între Parohia Pechea II și Liceul ‘Costachi Conachi’. În cadrul acestui proiect educațional se organizează diferite întâlniri duhovnicești și proiecte parohiale la care participă tinerii. Astfel, la începutul acestei săptămâni, la inițiativa Mihaelei Munteanu, profesoară de religie, și a părintelui Valentin Diaconu a avut loc o dezbatere despre post.

‘În deschidere, folosindu-mă de un videoproiector, am prezentat elevilor din clasa a IX-a, timp de zece minute, versetele din Sfânta Scriptură și citatele din Sfinții Părinți, care ne învață cum trebuie să postim. Apoi, le-am expus istoria postului creștin, începând cu originile sale și până în ziua de astăzi și am evidențiat importanța lui pentru viața duhovnicească a creștinului. Totodată, am subliniat necesitatea împletirii celor două feluri de postiri, cea de bucate și cea de fapte, după cuvântul lui Dumnezeu din cartea proorocului Isaia: ‘Iată postul plăcut Mie, zice Domnul: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți, și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând, și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile, și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta îți va merge înainte, și slava Domnului te va însoți”, a precizat părintele Valentin Diaconu, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Întrebări și lămuriri despre post

În expunerea sa, părintele Valentin Diaconu a mai enumerat cele patru posturi cu particularitățile fiecăruia, felurile de postiri sau perioadele de harți din timpul anului bisericesc. ‘De asemenea, a fost prezentat și postul ținut de alte popoare necreștine, cum este postul Ramadan de la musulmani, ca și postul din luna a șaptea și cel dinaintea sărbătorii Purim de la evrei. S-a subliniat și faptul că egiptenii, spartanii și romanii țineau și ei regim special, fiind popoare care puneau mult preț atât pe frumusețea fizică a persoanei, cât și pe tăria în lupte. Așadar, multe persoane din ziua de astăzi țin astfel de diete, fără însă a le pune în legătură cu Dumnezeu, cu pocăința și cu rugăciunea. Postul trebuie însă împletit cu rugăciunea, iar ele reprezintă cele două aripi ale creștinului’, a mai explicat părintele Diaconu.

Tinerii au fost interesați de tema întâlnirii și au adresat mai multe întrebări cu privire la durata Postului Mare, semnificația numărului de 40 de zile, despre Săptămâna Patimilor, care nu este inclusă în cadrul Postului Mare, despre cele două zile: Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor care au fost considerate praznice împărătești, precum și despre stabilirea datei de prăznuire a Sfintelor Paști.

La final, părintele Valentin Diaconu i-a invitat pe toți participanții de la acest dialog duhovnicesc, la primul pas de întâlnire cu Hristos, la Taina Spovedaniei, iar profesoara Mihaela Munteanu a mulțumit părintelui pentru participarea la acest eveniment. Următoarea întâlnire duhovnicească va fi peste două săptămâni, iar tema va fi ‘Căsătoria și familia creștină. Încercări și probleme actuale’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…