Întâlnire de lucru FORTE în Arhiepiscopia Sibiului

La Moeciu de Sus, a avut loc o nouă întâlnire a preoților și asistenților sociali din Arhiepiscopia Sibiului, implicați în proiectul național FORTE, informează „Ziarul Lumina”. Grupurile de lucru au fost coordonate de echipa centrală și au trasat primele strategii în dezvoltarea incluziunii sociale la nivel de comunități.

Ajunsă la a treia etapă, cea a dezvoltării planificării strategice și a identificării misiunii și viziunii cu care Arhiepiscopia Sibiului dorește să abordeze domeniul incluziunii sociale, întâlnirea care a avut loc pe 10 mai, la Moeciu de Sus, a adunat peste 20 de preoți din orașele și satele eparhiei ardelene. Între aceștia s-au aflat consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, protopopul de Brașov, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, și protopopul de Bran-Zărnești, pr. Gheorghe Colțea. Echipei de lucru de la București, condusă de consilierul patriarhal pr. Dorel Moțoc, i s-a alăturat echipa coordonatoare din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, formată din asistenți sociali eparhiali.

Preoții înscriși în proiect și-au prezentat propriile proiecte sociale desfășurate la nivel de parohie sau planurile de înființare a unor centre sociale sau asociații furnizoare de servicii social-filantropice. Experiențele dobândite și împărtășite au fost folositoare în cadrul întâlnirii, întrucât discuțiile au adus noi idei și planuri de lucru pentru ca rețeaua socială patronată de Arhiepiscopia Sibiului să se extindă cât mai mult posibil.

Pr. Dorel Moțoc a arătat că întâlnirea a fost prima în cadrul grupului extins de lucru. ‘S-au folosit două instrumente, dintre care unul este foarte important, și anume, analiza SWOT. Acest instrument a dat posibilitatea participanților să identifice punctele tari/punctele slabe, avantajele/dezavantajele și oportunitățile care sunt cunoscute sau care sunt de evitat în momentul în care vorbim despre aceste trei domenii de activitate’, ne-a explicat consilierul patriarhal pr. Dorel Moțoc.

De la teorie la practică

Prima întâlnire a grupului extins a avut un caracter practic, grupurile analizând situația actuală a centrelor social-filantropice pentru a identifica planuri de acțiune comună. Astfel, ‘trecem de la teorie, de la cursuri la lucruri practice, și cei care au fost aici sunt persoane cu activitate deosebită și relevantă în toate domeniile alese pentru planificarea strategică. Acest lucru ne bucură foarte mult, pentru că se dovedește că, de fiecare dată, tot ceea ce poate fi folosit în scopul îmbunătățirii activității noastre este bine folosit și suntem mulțumiți că avem șansa să contribuim și să dăm o mână de ajutor Arhiepiscopiei Sibiului și echipei de aici, pentru realizarea acestor lucruri’, ne-a mai spus părintele Moțoc.

Proiectul ‘FORTE – formare trainică pentru parteneriat social’ este implementat în eparhiile românești din septembrie 2010 de Federația Filantropia și Patriarhia Română, în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral (IFI) și SC Global Commercium Development SRL, cu scopul de a dezvolta sistemele sociale patronate de Biserica Ortodoxă Română și de a îmbunătăți competențele angajaților din acest domeniu.

Comentarii Facebook


Știri recente