Intalnire a profesorilor de teologie din Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Conducerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi se va intalni in urmatoarele doua zile cu directorii Seminariilor Teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Intrunirea va avea loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt, deschiderea evenimentului urmand a fi facuta de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe detalii despre acesta intalnire in care se vor analiza probleme legate de invatamantul teologic preuniversitar si cel universitar am aflat de la lect. dr. pr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Intre invatamantul teologic preuniversitar si universitar trebuie sa existe o stransa legatura, pentru ca aceste Seminarii furnieaza studentii pentru Facultatea de Teologie. Se discuta atat probleme privind organizarea, noua structura a Facultatii in concordanta cu prevederile legii, si aceste structuri noi trebuie cunoscute si de Seminariile Teologice si, de asemenea, se dezbat si probleme comune care tin de programa analitica a Seminariilor, problematici care au si o perspectiva mai indepartata, adica finalizarea studiilor sau continuarea studiilor postuniversitare si incadrarea la parohii, probleme care tin de preot, dar si de parohii. Avem in vedere printre altele si discutarea problemelor invatamantului religios si din perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. De asemenea, probleme legate de casatoria tinerilor, de viata in general, probleme de mediu. Se discuta si teme de morala, nu doar religioase, ci si sociale, despre moralitatea familiei preotului, dar in egala masura si moralitatea credinciosilor pe care acesta ii pastoreste. Este, asadar, o problematica complexa ce va fi purtata intre conducerea facultatilor si conducerea Seminariilor Teologice’.

Parintele consilier Mihai Vizitiu ne-a vorbit si despre noutatea acestei intalniri care se va desfasura in urmatoarele doua zile la Manastirea Neamt: ‘La socilitarea unor Seminarii din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, participarea va fi extinsa. Astfel, pot participa si directorii de la celelalte Seminarii din cadrul Mitropoliei Moldovei si nu doar cei de la Seminariile din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. IPS Mitropolit Daniel a aprobat participarea aceasta pentru ca interesul este comun. In final, se va incheia chiar si un document care va fi inaintat si Sfintei Patriarhii, serviciului Invatamant, si daca va fi cazul chiar si Ministerului Invatamantului’.

De asemenea, parintele consilier Mihai Vizitiu ne-a subliniat necesitatea organizarii unor asemenea intruniri dintre conducerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si directorii Seminariilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei: ‘In ceea ce priveste recrutarea tinerilor pentru facultatile de teologie, majoritatea se face de la Seminariile Teologice, si atunci desigur ca e necesara o asemenea intalnire pentru a cadea intr-un anumit sens de acord asupra problemelor cu care trebuie sa le aiba in vedere invatamantul’.

Comentarii Facebook


Știri recente