Întâlnire a profesorilor de religie la Hurezi

Profesorii de religie vâlceni s-au întâlnit luni, 31 martie, la Mănăstirea Hurezi, veche vatră de spiritualitate românească și tradiție creștină ortodoxă, ctitoria domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea de la Hurezi a fost punctul final al pelerinajului pe care profesorii l-au făcut la mai multe ctitorii brâncovenești din Eparhia Râmnicului, pelerinaj intitulat „Pe urmele Sfinților Martiri Brâncoveni”. În cadrul acestuia au fost vizitate Mănăstirile Dintr-un Lemn, Surupatele, Govora, Bistrița și biserica din peștera situată în apropierea Mănăstirii Bistrița.

Încununarea manifestării a avut loc la Mănăstirea Hurezi, unde, în prezența Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a desfășurat întâlnirea profesorilor de religie vâlceni.

În deschiderea întrunirii de la Mănăstirea Hurezi, Preasfinția Sa a oficiat în biserica așezământului monahal o slujbă de Te Deum.

„Întâlnirea de aici de la Mănăstirea Hurezi se dorește a fi încununarea unui pelerinaj care să aducă mărturie lucrării preoților și profesorilor de religie în școlile noastre pentru a înțelege mai deplin lucrarea Bisericii, lucrarea creștină a familiei și jertfa Martirilor Brâncoveni. Nădăjduim că acest pelerinaj va aduce roade bogate în activitatea profesorilor de religie pentru a-i mobiliza și dinamiza pe elevi în a înțelege trecutul istoric al Bisericii noastre, și mai ales ce pildă ne lasă nouă Sfinții Martiri Brâncoveni”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, referindu-se la evenimentul de luni.

Manifestarea a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului, Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu Vâlcea și Școala Gimnazială Nr. 4 din Râmnicu Vâlcea.

„Cercul pedagogic al profesorilor de religie vâlceni și-a propus să meargă pe urmele istoriei acestui neam încercat, pe urmele spiritualității ortodoxe, astfel încât recapitulând jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni să existe un model al jertfelniciei și al iubirii de neam și de Dumnezeu”, a spus prof. Daniela Ionescu, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

Au mai fost prezenți în pelerinaj pr. prof. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic Vâlcea, prof. Daniela Ionescu, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, preoți profesori, profesori de religie, profesori psihologi, precum și cadre didactice din ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal din județul Vâlcea.

Evenimentul se încadrează în seria manifestărilor dedicate Anului omagial euharistic și Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente