Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Oradea

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, astăzi, 18 septembrie, în jurul orei 12:00 titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Oradea, informează Radio TRINITAS.

Evenimentul a avut loc în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Vasile Coman”. Mai multe detalii a oferit Ciprian Olinici, director programe Radio TRINITAS, prezent la evenimente: „Universitatea din Oradea, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Episcop Vasile Coman’ a acordat cea mai înaltă distincție academică Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Daniel. Astfel domnul rector prof. univ. dr. Cornel Antal a dat citire în limba latină, după uzanțele academice, diplomei de conferire și hotărârii Senatului Universității prin care titlul de Doctor Honoris Causa este oferit Patriarhului României. De asemenea, conform uzanțelor academice, ‘Laudatio’, care prezintă activitatea academică a celui care primește acest titlu, a fost rostit de către decanul Facultății de Teologie, părintele profesor Nicu Dumitrașcu”.

Cu acest prilej Preafericirea Sa a mulțumit pentru decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ și a evidențiat faptul că școala și Biserica au contribuit întotdeauna, la ridicarea nivelului spiritual dar și cultural al poporului român: „Mai întâi de toate dorim să exprimăm recunoștința noastră pentru această onoare deosebită, decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universității din Oradea, onoare pe care noi totdeauna o transmitem Bisericii pe care o slujim. Onoarea aceasta, mai ales în Biserică trebuie exprimată prin slujire, prin prietenie, prin cooperare și comuniune în plan academic și în plan social, în lucrarea pe care poporul nostru o așteaptă de la Biserică dar și de la Universitate. Școala și Biserica au contribuit întotdeauna, împreună, la ridicarea nivelului spiritual, cultural și social al poporului român”, informează TRINITAS TV.

„Atunci când am primit solicitarea Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Episcop Dr. Vasile Coman’ de a acorda acest titlu Preafericirii Sale, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, am fost noi înșine deosebit de onorați’, a spus domnul rector prof. univ. dr. Cornel Antal, ‘pentru că Preafericirea Sa aparține deopotrivă vieții spirituale, culturale și universitare din România, cu activitate complexă, întinsă pe parcursul a câtorva decenii’.

Decanul Facultății de Teologie din Oradea, părintele profesor Nicu Dumitrașcu a elogiat personalitatea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române: „Acest ‘Laudatio’ este adresat celei mai importante personalități a Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, remarcabil om de cultură, profesor de excepție și veritabil creator de școli teologice”.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a arătat că acest eveniment produce o bucurie unică deoarece are loc ‘acum, la împlinirea a 90 de ani de când Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei a renăscut din propria cenușă’.

După ceremonie, Patriarhul României a susținut prelegerea cu titlul „Liturghie euharistică și filantropie socială”, în care a accentuat importanța laturii sacramentale și laturi sociale, laturi pe care Biserica este datoare să le promoveze împreună: „Hristos nu desparte iubirea de Dumnezeu de iubirea de oameni și nici iubirea de oameni de iubirea de Dumnezeu. Nu opune construirea de Biserici, cantinelor pentru săraci, ci ambele trebuie păstrate în unitate. În Biserică primim iubire din iubirea lui Hristos și această iubire o arătăm în opera de caritate sau în filantropia socială”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că filantropia divină, iubirea de oameni a lui Dumnezeu este centrul Sfintei Liturghii a Bisericii „Prin Liturghie se celebrează și se confirmă prezența și lucrarea lui Dumnezeu în mijlocul poporului credincios, în Biserică. Filantropia socială este mărturie misionară adusă iubiri lui Dumnezeu față de oameni, iubire manifestată în Hristos cel Răstignit și Înviat, iubire mai tare decât păcatul și moartea. „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”, ne spune Evanghelia după Sfântul Evanghelist Ioan. Liturghia euharistică este în primul rând lucrare de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru iubirea Sa față de oameni. Cu alte cuvinte în Liturghie este celebrată frumusețea și binefacerea filantropiei divine a Sfintei Treimi descoperită lumii prin Iisus Hristos. Deci filantropia divină, iubirea de oameni a lui Dumnezeu este centrul Sfintei Liturghii a Bisericii”.

În această seară Patriarhul României se va afla în mijlocul preoților și credincioșilor Parohiei ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, prima biserică parohială construită în Oradea după Marea Unire din 1918, unde va binecuvânta și va lansa noul proiect social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, inițiat de Centrul cultural-social al parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente