Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a premiat firmele participante la Concursul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului

Reprezentanții societăților înscrise la concursul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului au fost premiați ieri, 7 iulie, în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Societatea SC VANEL EXIM SRL din Bacău a fost declarată câștigătoarea concursului de proiectare care va încheia cu Patriarhia Română contractul complet.

Premiul al III-lea, împreună cu suma de 30.000 de euro, a fost acordat societății SC WEST GROUP ARCHITECTURE SRL – București. Societatea SC EXPROCONS GOSAV SRL – Iași a obținut Mențiunea I și suma de 10.000 de euro, iar societatea SC CRIBA DESIGN SRL – București a obținut Mențiunea a II-a și suma de 10.000 de euro. Mențiunea a III-a și suma de 10.000 de euro au fost acordate societății Biroul de Arhitectură ‘Drig Bogdan’ – Arad. Au mai fost acordate distincții speciale și suma de 5.000 de euro societăților SC MINA-M-COM SRL – București și SC OLDARTPRO SRL – Suceava.

În prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit procesul-verbal încheiat cu prilejul întrunirii Comisiei de evaluare finală din 1 iulie, prezentând informații legate de desfășurarea concursului și componența Juriului, a Comisiei patriarhale de coordonare și a celor patru subcomisii de evaluare a proiectelor depuse.

O obligație morală față de înaintași

După premierea proiectanților, domnii ing. Nicolae Noica și arh. Nicolae Vlădescu au primit din partea Patriarhului României Ordinul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, ca semn al prețuirii pentru implicarea activă în pregătirea construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că machetele, documentația scrisă și desenată vor fi depuse într-o arhivă și într-un muzeu ce vor fi amenajate în turla principală a noii Catedrale patriarhale, informează ‘Ziarul Lumina’..

Preafericirea Sa a mai evidențiat faptul că ‘această nouă catedrală nu este o ambiție, ci o obligație morală față de înaintașii care au încercat să realizeze o catedrală suficient de mare care să corespundă nevoilor Bisericii, dar și pentru că, din punct de vedere liturgic și pastoral, catedrala veche nu mai corespunde deoarece este o biserică veche mănăstirească, declarată în mod provizoriu Catedrală mitropolitană și, tot în mod provizoriu, declarată Catedrală patriarhală’.

La final, părintele consilier Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a lansat site-ul www.catedralaneamului.ro, prin care Patriarhia Română încearcă să asigure o comunicare eficientă cu toți cei interesați de construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Comentarii Facebook


Știri recente