Întâistătătorul Bisericii noastre aniversat la 22 de ani de arhierie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit ieri, 4 martie 2012, în Duminica Ortodoxiei, Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a tâlcuit Evanghelia citită, a vorbit despre biruința Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor.

Tot ieri, în Catedrala patriarhală au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu la împlinirea a 22 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după cum informează Ziarul Lumina.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat și le-a ținut celor prezenți cuvânt de învățătură, evidențiind că Evanghelia ce s-a citit ieri ne arată că dreapta credință ne deschide Cerul. ‘Noi suntem obișnuiți să credem că lumea este doar atât cât vedem cu ochii trupești, însă Evanghelia ne arată că destinația noastră finală nu este mormântul din pământ, ci este Slava Preasfintei Treimi din Împărăția cerurilor, că noi nu am fost făcuți ca să rămânem în mormânt, ci am fost făcuți pentru viață veșnică. De aceea Mântuitorul Iisus Hristos a biruit moartea, care era urmarea păcatului, și ne-a suit la Ceruri și ne-a dăruit Împărăția ce va să fie. Mărturisind dreapta credință, noi ajungem în Împărăția cerurilor’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După cuvântul de învățătură rostit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul Trinitas TV, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

La finalul Sfintei Liturghii au fost marcați cei 22 de ani de arhierie ai Întâistătătorului Bisericii noastre. S-a făcut amintire de momentul din Duminica Ortodoxiei, 4 martie 1990, când în Catedrala mitropolitană din Timișoara mitropolitul Nestor al Olteniei, Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, transmiteau harul arhieriei actualului Patriarh al României.

Cu prilejul acestui moment aniversar, ieri, în Catedrala patriarhală, arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a rostit un cuvânt prin care a subliniat importanța acestui moment pentru Biserica Ortodoxă Română și a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Duminicii Ortodoxiei.

De asemenea, ieri au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra Patriarhului României și asupra tuturor credincioșilor, iar la final a fost săvârșit un Polihroniu pentru Întâistătătorul Bisericii noastre.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite, părintelui arhimandrit Timotei Aioanei pentru cuvintele adresate și tuturor părinților slujitori ai catedralei pentru icoana primită. Totodată, mulțumirile Preafericirii Sale s-au îndreptat și către credincioșii prezenți în fiecare duminică la Catedrala patriarhală. ‘Vă mulțumim dumneavoastră, care sunteți buchetul de flori al credinței, al catedralei în fiecare duminică și sărbătoare, pentru că o biserică, oricât de frumoasă ar fi în ceea ce privește construcția și podoaba ei liturgică, nu este deplin frumoasă dacă este goală, ci doar atunci când este împodobită cu mulțimea credincioșilor prezenți și rugători’, a mărturisit Preafericirea Sa. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat urări de bine Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului, dorindu-i sănătate și ajutor de la Dumnezeu.

La final, toți credincioșii au primit din partea Patriarhului României în semn de binecuvântare și prețuire iconițe cu Duminica Ortodoxiei.

Ieri a început colecta pentru Fondul Central Misionar, ce se va desfășura până pe 25 martie, de Bunavestire.

Acești bani vor fi folosiți pentru susținerea activităților social-filantropice ale Bisericii, atât din țară, cât mai ales din diasporă. Credincioșii au fost îndemnați să își arate solidaritatea și să contribuie fiecare după posibilități, deoarece nu importantă este suma, ci inima cu care sunt dăruiți banii.

Comentarii Facebook


Știri recente