Institutul Regional de Oncologie din Iași a fost sfințit

Institutul Regional de Oncologie Iași a fost sfințit ieri, 23 noiembrie 2012, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu prilejul inaugurării oficiale. La eveniment au fost prezente oficialități centrale și locale, profesori, medici și manageri de spitale, informează „Ziarul Lumina”.

Ieri, 23 noiembrie, la inaugurarea oficială a Institutului Regional de Oncologie Iași, a avut loc o slujbă de sfințire, săvârșită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Radu-Sever Ungureanu, preot misionar de caritate la Capela „Sfântul Ioan Iacob” a Institutului Regional de Oncologie, și alți slujitori din Iași. La eveniment a fost prezent și PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice din Iași, care a rostit câteva rugăciuni de binecuvântare.

Printre invitați s-au numărat premierul Victor Ponta, ministrul Sănătății, dr. Raed Arafat, fostul ministru al Sănătății, Vasile Cepoi, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, primarul Iașului, domnul Gheorghe Nichita, precum și numeroși medici, profesori și manageri de spitale.

După slujba de sfințire prin stropire cu Agheazmă și prin ungere cu untdelemn sfințit, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt, în care a felicitat pe toți cei implicați, făcând totodată referire la importanța construirii unui asemenea așezământ: „Institutul Oncologic Regional Iași a fost o inițiativă frumoasă, necesară și absolut urgentă, care, prin mila Domnului, s-a concretizat și, de câteva luni, își aduce rodul său spre vindecarea oamenilor. O națiune intră și rămâne în normalitate pe patru piloni: credința în Dumnezeu, soliditatea familiei, educația adecvată și sănătatea corespunzătoare pentru locuitorii ei. Peste aceste patru fundamente sunt binevenite bunăstarea materială, siguranța națională, pacea lăuntrică și exterioară și locul națiunii în rândul popoarelor civilizate ale lumii. Acest așezământ de sănătate cred că face parte, împreună cu alte așezăminte similare, din polurile de stabilitate și de siguranță pentru națiunea română. Slavă Domnului pentru concretizarea acestui proiect și Cel de Sus să răsplătească cum știe El mai bine pe toți cei care, de-a lungul vremii, au fost implicați în această frumoasă lucrare. În același timp, Îl rog pe Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți medicii care sunt și vor fi în acest așezământ, pe toți ostenitorii ajutători ai medicilor și, în mod special, pe toți cei care sunt îngrijiți în acest institut”.

La final, toți participanții la eveniment au făcut un tur al Institutului. Institutul Regional de Oncologie Iași, cea mai importantă investiție a Ministerului Sănătății din ultimii doi ani, și-a început activitatea pe 25 martie, însă până ieri nu avut loc inaugurarea oficială a unității. Clădirea a început să fie construită în urmă cu 16 ani, fiind finalizată în acest an. Lunar, în această unitate sunt tratați 950 de pacienți în internare continuă, 1.200 în spitalizarea de zi și 3.000 de pacienți în regim de ambulator.

Comentarii Facebook


Știri recente