Institutul Cultural-Misionar TRINITAS vine in intampinarea sarbatorii Sf. Parascheva

Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei intimpina si in acest an hramul Sfintei Cuvioase Parascheva cu publicatii noi. Doua dintre acestea sunt dedicate Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur, de la a carui trecere la Domnul se implinesc anul acesta 1600 de ani. Alte noutati editoriale sunt un volum de studii si articole al PF Parinte Patriarh Daniel si un album despre Catedrala mitropolitana din Iasi. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS: ‘In anul acesta in care comemoram 1600 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ioan Gura de Aur, si Editura mitropolitana TRINITAS omagiaza in mod carturaresc personalitatea marelui dascal al lumii si ierarh Sf. Ioan Gura de Aur. Este vorba despre doua volume consistente: ‘Lumina Sfintelor Scripturi’ (o antologie tematica din opera Sf. Ioan Gura de Aur alcatuita de drd. Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Orotodxa din Iasi) si un volum de studii academice comemorative care se intituleaza ‘Sf. Ioan Gura de Aur – mare dascal al lumii si ierarh’, volum de studii alcatuit de profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. Un alt eveniment editorial este editarea unui volum de studii si articole realizat de catre PF Parinte Patriarh Daniel, un volum deosebit de cuprinzator care poarta numele: ‘Comori ale Ortodoxiei’. Pe langa aceste trei volume, noi am adaugat anul acesta, cand se implinesc 120 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi, si cu prilejul resfintirii acestui sfant locas, o carte care se numeste ‘Cetatea Sfintei Parascheva – Catedrala si ansamblul mitropolitan Iasi’. Este un album care arata de fapt frumusetea atat spirituala, cat si artistica a Catedralei iesene’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a mentionat si alte publicatii ale Editurii TRINITAS aparute cu prilejui hramului Sf. Cuvioase Parascheva: ‘Editura a pregatit o monografie a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, un numar special din revista ‘Teologie si Viata’ nr. 1 – 6 / 2007, iar cititorii pot avea fi primul numar din periodicul ‘Candela Moldovei’, un numar dedicat intronizarii PF Parinte Patriah Daniel, un numar deosebit de bogat in evenimente reflectate si, in acelasi timp, un numar color care are aspectul unui album. Pe langa acestea vor fi carti de slujba, carti dedicate celor doi sfinti sarbatoriti acum, vor fi multe Acatiste, iconite, pliante care reflecta aceste eveniment si un pliant special dedicat aducerii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur de la Manastirea Varlaam – Grecia, la Iasi’.

Nu in ultimul rand, parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a vorbit si despre inregistrarile speciale facute in aceasta perioada in studiourile Radio TRINITAS: ‘As dori ca sa adaug si colaborarea dintre Editura TRINITAS si Radio TRINITAS la realizarea unor CD-uri audio cu Acatistul si Paraclisul Sf. Cuvioase Parascheva, cu Acatistul Sf. Ioan Gura de Aur, cu slujba Vecerniei si slujba Utreniei celor doi sfinti, si realizarea a doua CD-uri cu Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur (glas V si glas VIII), prin colaborarea cu grupul ‘Altarul’ al Catedralei mitropolitane condus de catre arhim. Dosoftei Scheul’.

Comentarii Facebook


Știri recente