Institutul Cultural-Misionar TRINITAS isi sarbatoreste hramul

Institutul Cultural-Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei isi sarbatoreste astazi hramul, de Sfanta Treime. Institutul a fost infiintat in anul 1997, la initiativa si cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe detalii despre contextul in care a fost infiintat Institutul Cultural-Misionar TRINITAS si despre scopul si obiective urmarite am aflat de la pr. Nicolae Dascalu, director al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS si consilier cultural al Arhiepsicopiei Iasilor: ‘Institutul Cultural-Misionar TRINITAS a fost infiintat la initiativa si cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in anul 1997. Asadar, anul acesta se implinesc 10 ani de la fondarea acestei subunitati a Centrului eparhial Iasi, cu o misiune precisa, aceea de a raspandi credinta ortodoxa si spiritualitatea romaneasca prin mijloacele moderne de comunicare. De fapt, actul fondator al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS este decizia mitropolitana nr. 32/16 iunie 1997. Institutul s-a fondat pe o baza care exista deja, aceea formata din editura mitropolitana si tipografia mitropolitana cu cele doua sectii: sectia de la Iasi, care a inceput sa functioneze in toamna anului 1992, si sectia de la Manastirea Neamt, care a fost cuprinsa in stuctura noii institutii. Asadar, la 16 iunie 1997 se fonda o noua institutie, o noua subunitate a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a Centrului eparhial Iasi, care avea in componenta sa trei departamente: editura, tipografia si postul de radio TRINITAS, care atunci era in curs de organizare’.

La inceput, Institutul Cultural-Misionar TRINITAS a fost alcatuit din editura, tipografie si radio. In ultimii ani, insa, in cadrul institutiei s-au infiintat noi compartimente, despre care am aflat mai multe amanunte de la parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘La componentele de baza s-au adaugat si alte dimensiuni ale slujirii prin comunicare moderna. Prin radio s-a legat si comunicarea prin reteaua Internet, prin care a trebuit sa organizam pagina Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si pagina Institutului Cultural-Misionar TRINITAS, aceasta fiind a patra componenta de baza. Legat de activitatea misionara a editurii si a tipografiei s-a adaugat in anii din urma o alta componenta privind difuzarea publicatiilor, aceea a retelei de librarii TRINITAS, care cuprinde trei puncte de lucru in municipiul Iasi, iar acum avem un punct de lucru la Piatra Neamt si foarte curand vom avea si la Botosani, Pascani si la Bacau. In anul 2005 a venit si ceea ce era de mult asteptat, adica partea video. S-a organizat in cadrul Institutului un studio de productie cu numele TRINITAS TV, insa exista si o preocupare pentru organizarea unui studio de televiziune cu misiunea principala de a mediatiza evenimentele cultural-bisericesti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si de a pune in valoare frumusetile artei crestine si romanesti din aceasta parte de tara’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a mentionat si principalele proiecte avute in vedere a fi puse in practica, in viitor: ‘Avem curajul sa abordam proiecte noi legate atat de activitatea Bisericii in societatea de astazi, cat si proiecte legate de cultivarea valorile crestine, de promovarea radacinilor crestine ale Europei. In acest deceniu, postul de radio a ajuns la o extindere care acopera peste 70% din teritoriul national, iar in curand speram ca Radio TRINITAS sa fie o retea nationala. In al doilea rand avem un proiect de investitie pentru retehnologizarea tipografiei, iar activitatea editoriala va cunoaste o dezvoltare, in sensul ca in a doua parte a anului 2007 vom primi o noua masina de tiparit. In ceea ce priveste TRINITAS TV vom incerca sa stabilim contacte cu posturi de televiziune care functioneaza in prezent si sa realizam macar o ora de emisie pe zi. In ceea ce priveste pagina de Internet, lucrurile sunt foarte deschide. Deja avem colaborari cu alte unitati bisericesti, cu protopopiate, cu manastiri pentru realizarea de pagini web si pentru realizarea de produse multimedia prin care sa valorificam tezaurul spiritual si cultural de care dispune Mitropolia Moldovei si Bucovinei’.

Comentarii Facebook


Știri recente