Institutul Cultural-Misionar Trinitas Iasi vine in intampinarea sarbatorii Cuvioasei Parascheva

Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei intampina si in acest an hramul Sfintei Cuvioase Parascheva cu publicatii noi. Cele mai multe dintre acestea sunt dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si Sf. Ierarh Nectarie, ale carui moaste vor ajunge la Iasi in seara zilei de joi, 12 octombrie. Mai multe amanunte am aflat de la parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas: ‘Am retiparit acum un volum care a fost publicat in anul 2000, ca prima editie, intitulat ‘Sf. Cuvioasa Parascheva-calauza pelerinilor’, un album consistent care prezinta atat viata Sfintei Parascheva, cu istoria sfintelor ei moaste, cat si cuvinte de invatatura ale IPS Mitropolit Daniel, ale altor ierarhi, pelerini la racla moastelor Sf. Parascheva, dar si prezentari de biserici care poarta hramul sfintei cuvioase. De asemenea, s-a tiparit Acastistul si Viata Sf. Parascheva, iconite cu chipul Sf. Parascheva, precum si iconite cu chipul Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, Acatistul si Slujba Sf. Ierarh Nectarie’.

Tot in aceasta perioada a fost editat si un volum omagial, precum si un film, dedicate patriarhului Iustin Moisescu de la a carui trecere la cele vesnice s-au implinit in vara acestui an 20 de ani. ‘Anul acesta, editura mitropolitana Trinitas a pregatit un numar omagial pentru mitropolitul si patriarhul Iustin Moisescu. Stim cu totii ca la 31 iulie s-au implinit 20 de ani de cand a trecut la Domnul ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Numarul omagial este constituit atat din date istorice, cat si din evocari, marturii ale unor ierarhi, clerici, teologi care l-au cunoscut personal. Volumul este impartit in trei parti: prima parte este formata din marturii despre mitropolitul dr. Iustin Moisescu, a doua parte se numeste ‘Vocatie teologica si orizont ecumenic’, iar a treia parte ‘Iustin Moisescu-ctitor de lacasuri sfinte’. De asemenea, parintele Nicolae Dima se pregateste sa prezinte un film documentar despre mitropolitul dr. Iustin Moisescu, luni dimineata, in sala celui care poarta numele celui omagiat’, a adaugat parintele consilier Nicolae Dascalu.

Parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a vorbit si despre inregistrarile speciale facute in acesta perioada in studiourile Radio Trinitas: ‘In aceasta perioada au fost realizate de catre Radio Trinitas unele imprimari pe CD care cuprind Acatistul si Paraclisul Sf. Cuvioase Parascheva, slujba Vecerniei si slujba Utreniei Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi, Acatistul Sf. Nectarie de la Eghina, slujba Vecerniei si slujba Utreniei Sf. Nectarie de la Eghina. De asemenea, predici duhovnicesti ale parintelui Cleopa Ilie, de fericita pomenire, predici duhovnicesti ale parintelui ieroschimonah Paisie Olaru, un CD care cuprinde cantari inchinate Sf. Cruci, toate acestea fiind inregistrate de catre grupul psaltic ‘Altarul’ al Catedralei mitropolitane, dirijat de catre arhim. Dosoftei Scheul’.

Comentarii Facebook


Știri recente