Înnoire și binecuvântare în biserica de lemn a Rădășenilor

Ținutul Rădășenilor din județul Suceava s-a bucurat duminică, 7 octombrie 2012, de un eveniment de rezonanță pentru istoria, cultura și credința locului. Biserica de lemn ctitorită de domnitorul Ștefan Tomșa a fost resfințită după un riguros și îndelungat proces de restaurare.

Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat ieri, la Rădășeni, după ample lucrări de restaurare, slujba de resfințire a bisericii de lemn cu hramul ‘Sfinții Mercurie și Ecaterina’, ridicată la 1611, după cum ne informează Ziarul Lumina. Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de 32 de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de resfințire a bisericii, precum și Sfânta Liturghie, în fața unei mulțimi impresionante: oameni de-ai locului, dar și bucovineni de pretutindeni. Cântările Coralei ‘Armonia’ de la Constanța au completat frumusețea acestei zile atât de importante pentru cei de la Rădășeni.

Tot ieri, biserica de lemn a lui Tomșa-Vodă a primit și cel de-al doilea hram – ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, părticele din moaștele celor doi sfinți urmând a fi primite din Grecia în cel mai scurt timp.

Sărbătoarea de duminică a marcat și 400 de ani de la ridicarea bisericii de lemn. O istorie copleșitoare, importantă nu doar pentru comunitatea de la Rădășeni, ci și pentru întreaga Moldovă. ‘400 de ani. Ce trebuie să înțelegem? Credința și dragostea părinților, moșilor și strămoșilor dumneavoastră. Dragostea față de casa lui Dumnezeu este și a lor, și a dumneavoastră. E o frumusețe rar întâlnită această biserică veche. Știu mulți oameni de aici, dar o să dau doar un exemplu de om al locului: părintele Timotei Aioanei. Amintesc de el pentru că este o icoană a sufletului dumneavoastră, o persoană cu multă sensibilitate, cu un scris dumnezeiesc’, a apreciat IPS Arhiepiscop Pimen. Cei trei ierarhi au fost întâmpinați de un alai de călăreți îmbrăcați în splendide costume naționale, cu tradiționalii colaci moldovenești și cu versuri alese, rostite de unul dintre bătrânii satului, în buna tradiție de ospitalitate a acestor meleaguri. Mândra ctitorie domnească a Rădășenilor a fost apoi resfințită. ‘Am putea spune că a fost aproape o târnosire, pentru că am intrat și în Sfântul Altar și am așezat părticele de moaște la Sfânta Masă, unde nu am găsit nimic. Mă bucur că după atâtea greutăți, după atâtea ispite am reușit să duc la bun sfârșit această lucrare de refacere și consolidare, care a durat, iată, aproape 14 ani’, a subliniat pr. paroh Constantin Rotar, cel grație căruia această atât de valoroasă biserică de lemn a cunoscut cel mai corect proces de restaurare a unui astfel de monument din Moldova.

Un lăcaș al istoriei și credinței, care a primit o cuvenită înnoire, subliniată și de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie, în cuvântul de învățătură rostit după săvârșirea Sfintei Liturghii: ‘Mă bucur să văd că această biserică, ridicată de înaintași cu atâta artă, cu atâta bucurie, cu atâta jertfelnicie, astăzi s-a înnoit. Și astăzi, Sfânta Evanghelie ne arată că și noi ne înnoim. Rădășeniul este un sat al roadelor pământului, dar și un sat al roadelor duhovnicești, pentru că această localitate a odrăslit mai mulți slujitori ai bisericii noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente