Înnoire liturgică la liceul ortodox din Oradea

La Liceul Ortodox ‘Episcop Roman Ciorogariu’ din Oradea, s-a săvârșit vineri, 21 septembrie, 2012, prima Sfântă Liturghie în paraclisul cu hramul ‘Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana’, amenajat în noua incintă a liceului, din Strada Republicii. Paraclisul a fost reamenajat pe locul vechiului Paraclis al Academiei de Teologie Ortodoxe din Oradea, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. Academia a funcționat în 1923-1941 și a fost desființată de autoritățile comuniste care au confiscat și imobilul acesteia.

Strădaniilor primului episcop al Oradiei, de după Marea Unire, Roman Ciorogariu, de a avea o școală teologică la Oradea li s-au adăugat strădaniile Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care, din 2007, a dat curs și continuitate dorinței înaintașilor săi în scaunul eparhial, privind dezvoltarea învățământului religios. După mai mulți ani în care școala ortodoxă a funcționat în alte locații, noul anul școlar 2012-2013 a adus posibilitatea elevilor din ciclul superior al liceului de a reveni în locul de unde înaintașii lor au fost scoși în mod abuziv.

La Sfânta Liturghie, săvârșită în paraclisul reamenajat și reînnoit al școlii, elevii împreună cu dascălii lor au adus laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu, Cel Care a ascultat rugăciunile și a făcut posibilă ‘întoarcerea lor acasă’.

Pr. Radu Rus, directorul liceului, a subliniat importanța istorică a momentului, prin reînnodarea și reluarea circuitului liturgic din vechiul spațiu, unde odinioară studiul teologiei și rugăciunea din cadrul cultului divin public se transformau în teologhisire. Timp de mai mulți ani, liceul ortodox a funcționat într-o singură locație, pe Str. Aluminei, cu cicluri de școlarizare de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, unde există un paraclis cu hramul ‘Sfântul Sfințit Mucenic și Apostol Iacov, rudenia Domnului’. Aici, în fiecare săptămână se săvârșește Sfânta Liturghie pentru elevii din clasele I-VIII care au rămas să studieze în această locație.

Comentarii Facebook


Știri recente