Inmormantarea Sanctitatii Sale Petros al VII-lea, Patriarhul Alexandriei si al intregii Africi

Miercuri, 15 septembrie, s-a dat publicitatii faptul ca a fost descoperita epava elicopterului care transporta delegatia patriarhala de la Alexandria spre Muntele Athos. Epava se gaseste acum pe fundul Marii Egee, la adancimea de 866 de metri, iar autoritatile estimeaza ca scoaterea la suprafata a caroseriei avariate va fi foarte dificila si foarte costisitoare, datorita adancimii mare la care este scufundata. In caroserie se gasesc inca trupurile a 8 dintre victimele accidentului. Semnificativ este si faptul ca elicopterul s-a prabusit in mare cu doar 8 mile marine inainte de a ajunge la Peninsula athonita. La Atena, Ministrul Apararii Spilios Spiliotopoulos a ordonat o ancheta de urgenta prin care sa se explice de ce armata greaca a cumparat elicopterul respectiv, de vreme ce se pare ca acesta nu era in perfecta stare tehnica. De asemenea, mai trebuie explicat si de ce rotorul aparatului, asupra caruia planeaza prezumtia de avarie fatala, nu a fost reparat la timp.

Tot miercuri dupa-amiaza, incepand cu ora 17.00, a avut loc, la Cairo, in Egipt, inmormantarea Patriarhului Petros VII al Alexandriei si al intregii Africi. Sicriul Patriarhului, adus de la Atena cu o aeronava militara, a fost acoperit cu drapelurile Greciei si Egiptului. La slujba religioasa au participat: Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Ignatios IV, Patriarhul Antiohiei, Sanctitatea Sa Irineos, Patriarhul Ierusalimului, Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si Primatul Greciei, Prea Fericitul Anastasie, Arhiepiscop al Tiranei si Primat al Albaniei. A fost prezent la ceremonia religioasa de la Cairo si presedintele Republicii Elene, Kostis Stephanopoulos, insotit de membri ai Guvernului, precum si de alte personaje politice importante. Ciprul, patria natala a Sanctitatii Sale Petros VII, a fost reprezentat de presedintele Parlamentului, Dimitris Christophias, varul Patriarhului trecut la cele vesnice. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentati ai Guvernului egiptean. Masurile de securitate luate in incinta manastirii si in afara acesteia au fost drastice. In zona, circulatia masinilor a fost intrerupta inca de dimineata. Patriarhul Petros VII a fost inmormantat in Cimitirul Patriarhilor (catacombele manastirii Sf. Gheorghe din Cairo), asa cum s-a intamplat in ultimii 200 de ani cu predecesorii sai de pe scaunul patriarhal de Alexandria, cu toate ca dorinta Sanctitatii Sale a fost sa fie inmormantat in cimitirul grec ortodox din Egipt.

Saptamana viitoare se asteapta intrunirea Sfantului Sinod al Patriarhiei de Alexandria, care, in termen de 45 de zile, va trebui sa aleaga succesorul Sanctitatii Sale Petros VII pe scaunul patriarhal ramas vacant.

Comentarii Facebook


Știri recente