Îngrijirea medicală și spirituală a persoanelor vârstnice

În zilele de 19-20 aprilie, Palatul Patriarhiei a găzduit conferința ‘Medicină și spiritualitate – o abordare multidisciplinară a pacientului vârstnic’, manifestare organizată de Patriarhia Română și Compania de medicamente ‘Antibiotice’ Iași. Conferința și-a propus identificarea unor soluții pentru sănătatea pacienților de vârsta a treia, informează „Ziarul Lumina”.

În deschiderea evenimentului, Ioan Nani, directorul general al Companiei ‘Antibiotice’, a explicat contextul organizării acestei întâlniri la Palatul Patriarhiei. ‘Nu suntem la prima inițiativă în colaborare cu Patriarhia Română. Pe vremea când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, acesta a realizat împreună cu noi multe asemenea acțiuni într-un centru extraordinar pe care l-a dăruit Iașiului, Centrul ‘Providența’, și unde au avut loc în decursul anilor multe manifestări.’

Lucrările conferinței, desfășurată deloc întâmplător în preajma praznicului ‘Izvorul Tămăduirii’, au fost dedicate rolului determinant al medicului și al farmacistului în abordarea fiecărui pacient în funcție de particularitățile specifice ale trupului și sufletului acestuia. La discuții și prezentări au participat medici de familie, medici specialiști, farmaciști, iar printre ei distinși profesori universitari, colaboratori ai Companiei ‘Antibiotice’, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Trebuie să vindecăm și trupul, și sufletul omului

În prima zi a întâlnirii, dr. Rodica Tănăsescu, formator în medicina de familie și președinta Societății Naționale de Medicină a Familiei, a dat tonul dezbaterilor cu o prezentare a rolului medicamentelor și principiile de bază pentru prescrierea acestora. Aceasta a fost urmată de prof. dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, care a arătat situațiile speciale care apar în tratarea pacienților vârstnici, ținând cont că ei sunt cei mai importanți consumatori de produse medicamentoase și a subliniat importanța cooperării strânse dintre medic, farmacist și pacient pentru o bună tratare a suferințelor bolnavilor. Apoi, dr. Mihaela Moșneguțu, director medical al Companiei ‘Antibiotice’, a arătat etapele prin care medicamentul trebuie să treacă până să ajungă la pacient, alături de munca laborioasă, grija și nenumăratele cercetări care se află în spatele procesului de producere a medicamentelor.

Prelegerile medicale au fost urmate de cuvântul reprezentantului Patriarhiei Române la această conferință, părintele Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, care a subliniat faptul că este nevoie atât de știință, cât și de spiritualitate în abordarea conceptului de medicină modernă. ‘Cel care crede în Hristos și rămâne în Hristos poate să găsească tămăduirea mult mai repede decât am putea să credem, pentru că El rămâne azi și în veci Tămăduitorul, Cel care a înfrânt și moartea și boala și suferința. Omul este o dualitate, este alcătuit din trup și suflet, iar efortul de a vindeca trupul trebuie suplinit cu efortul de a vindeca și sufletul omului’, a explicat părintele Constantin Pătuleanu.

56 de ani de experiență în producerea de farmaceutice

Ieri, în a doua zi a conferinței, după Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a apei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în fața participanților un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat felul în care Biserica lucrează alături de medici la vindecarea și ajutorarea celor aflați în suferințe.

A urmat apoi un film de prezentare a Companiei de medicamente ‘Antibiotice’ Iași, realizat cu ajutorul echipei TRINITAS TV. Compania ‘Antibiotice’ are în spate 56 de ani de experiență în producerea de medicamente. A fost prima companie farmaceutică din sud-estul Europei care a fabricat penicilină și este în momentul de față al doilea producător de nistatină la nivel mondial și are un portofoliu de 70 de produse exportate în peste 60 de țări. Lucrările au continuat cu alte prelegeri medicale, susținute de importante personalități din lumea medicală românească.

Comentarii Facebook


Știri recente