Îngenunchierea în Perioada Pascală

Perioada dintre prăznuirea Sfintelor Paști și Cincizecime este specială din punct de vedere liturgic. Bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos se exprimă nu doar prin rugăciuni și cântări de laudă, ci și prin participarea la cultul Bisericii într-o poziție dreaptă, lipsind îngenuncherea sau prosternarea.

Îngenuncherea și metania sunt semne ale pocăinței și smereniei, care nu se practică însă în perioada pascală, atunci când suntem martori ai biruinței Vieții asupra morții.

Mai multe informații cu privire la îngenunchiere a oferit Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Când creștinul își pleacă genunchii scoate în evidență starea de păcătoșenie a omului. Sfântul Irineu ne învață că noi trebuie să ne amintim și de Harul Mântuitorului Iisus Hristos Care ne-a ridicat din această stare. De aceea sunt momente în care nu se îngenunchează și nu se fac nici metanii tocmai pentru că ne amintim de bucuria aceasta a Răscumpărării și a ridicării noastre din păcat”, informează TRINITAS TV.

Pentru oprirea de la îngenunchere în perioada pascală s-au pronunțat și Sfinții Părinți, prin canonul 20 de la Sinodul I Ecumenic din anul 325, precum și prin canonul 90 de la Sinodul Trulan din anul 692.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…