Înfrățire între Catedrala cu Lună din Oradea și Biserica din Apateu – Ungaria

În Duminica a treia după Rusalii la biserica românească din Apateu a fost zi de mare sărbătoare. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, un grup de preoți și credincioși de la Catedrala cu Lună din Oradea au venit la biserica românească din Apateu, pentru a consemna înfrățirea dintre cele două biserici. Sub protia Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, cinci preoți de la Catedrala cu Lună din Oradea, între care s-a numărat Părintele Teodor Cristea, Eclesiarhul Catedralei, dar și Părintele Profesor Dumitru Megheșan, au coliturghisit astăzi la biserica din Apateu, împreună cu Părintele Origen Sabău, Protopopul Dobrițânului și parohul bisericii din Apateu și cu alți clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei cu Lună din Oradea, condus de Părintele Prof Univ. Mihai Brie, care se ocupă și de predarea orelor de muzică bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.

La finalul Sfintei Liturghii, într-o atmosferă de bucurie și frățietate, a fost consemnată înfrățirea între cele două biserici, fiind rostite cuvântări în acest sens de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Părintele Eclesiarh Teodor Cristea de la Oradea și Părintele Origen Sabău de la Apateu. În semn de prețuire pentru românii ortodocși din Apateu și pentru consemnarea acestei frumoase sărbători, Părintele Eclesiarh Teodor Cristea a dăruit bisericii din Apateu două icoane cu Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Tot la biserica din Apateu a fost săvârșit astăzi un parastas pentru poetul național Mihai Eminescu, cu două zile înainte de data la care este comemorată mutarea sa la cele veșnice (15 iunie 1889), iar la bustul poetului care se află în curtea acestei biserici au fost depuse coroane de flori, în timp ce corul din Oradea condus de Părintele Profesor Mihai Brie a interpretat cântece pe versurile lui Eminescu, emoționând întregul auditoriu.

Grupul preoților și a credincioșilor orădeni a efectuat, de asemenea, o scurtă vizită și la Catedrala Episcopală din Giula, unde a fost întâmpinat de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, dăruind Catedralei o frumoasă icoană cu Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente