Informații de căpătâi pentru clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Sibiului: „Îndrumător Bisericesc” pe 2011

La Editura ‘Andreiana’ a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ‘Îndrumător Bisericesc’ pe anul 2011, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Ajuns la numărul 159, ‘Îndrumător Bisericesc’ oferă clericilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului informații de căpătâi pentru viața cotidiană.

Pe lângă calendarul și rânduielile bisericești pe 2011, structura administrativ-bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, administrația și șematismul Arhiepiscopiei Sibiului, precum și corpul profesorilor Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, găsim în această lucrare, sub titlul ‘Cronică bisericească’, și agenda vieții bisericești pe anul 2010, cu detalii în ceea ce privește activitățile pastoral-misionare și liturgice ale IPS Mitropolit Laurențiu și PS Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

‘Îndrumător Bisericesc’ oferă, de asemenea, o listă completă a profesorilor de religie din școlile județului Sibiu pe anul școlar 2010-2011.

Moștenirea șaguniană

După cum arată IPS Mitropolit Laurențiu în ‘Prefață’, ‘Îndrumător Bisericesc’ pentru 2011 îl readuce în actualitate pe marele mitropolit Andrei Șaguna, anul acesta împlinindu­se 150 de ani de la înființarea Asociației Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA), care l-a avut ca prim președinte pe distinsul ierarh din Ardeal. Ca și în edițiile precedente, moștenirea șaguniană de la Sibiu este vie și mărturisită prin lucrări academice aflate sub titulaturi consacrate ale ‘Îndrumătorului Bisericesc’.

Amintim aici câteva dintre aceste titulaturi și lucrări de căpătâi. Astfel, la ‘Viața Pastorală și Liturgică’ găsim lucrarea ‘Slujba baptismală și simbolul ei în Biserica Ortodoxă’, a IPS Mitropolit Laurențiu, lucrarea ‘Sfântul Vasile cel Mare, dascăl al sfințeniei’, scrisă de PS Andrei Făgărășanul, ‘Preocupări de istoria și explicarea Sfintei Liturghii în Teologia liturgică românească’, aparținând lect. dr. Ciprian-Ioan Streza.

La capitolul ‘Aniversări și comemorări’ avem posibilitatea să lecturăm câteva biografii și evocări luminoase: ‘Părintele academician Gala Galaction – teologul și literatul – la cincizeci de ani de la moarte’, scrisă de PS Visarion, Episcopul Tulcii, ‘225 de ani de existență a învățământului teologic sibian’, de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, ‘Părintele profesor Teodor Bodogae – 100 de ani de la nașterea sa’, de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr.

La ‘Biserica în actualitate’ găsim lucrări precum ‘Ora de religie – simplă rubrică de catalog școlar? Pedagogia râvnei după Dumnezeu la Sfântul Teofan Zăvorâtul’, a pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, sau ‘Ocna Sibiului – cronici de istorie bisericească’, scrisă de pr. dr. Savu Popa. Nu în cele din urmă, la capitolul ‘Credo’ găsim lucrarea ‘Abordări ale noțiunii de drepturi ale omului în spațiul gândirii ortodoxe. Poziția filosofului și teologului Christos Yannaras’, de diac. dr. Ștefan L. Toma, sau ‘Primele forme de manifestare ale învățământului pedagogic sibian’, semnată de dr. Sebastian Dumitru Cârstea.

Comentarii Facebook


Știri recente