Înființarea unui „Centru de cercetare și dialog” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

În Simbolul Credinței, mărturisim că Dumnezeu Tatăl a făcut atât Cerul, cât și Pământul. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit în cuvântul Său din Duminica Ortodoxiei faptul că noi trăim într-o lume creată de Dumnezeu și că este foarte important să existe un dialog între știință și Biserică, informează TRINITAS TV: „Sfântul Vasile cel Mare în cartea sa, «Hexaimeron», comentariu la cele șase zile ale creației, ne prezintă înțelepciunea lui Dumnezeu Creatorul din făpturi. Și în scrierile sale, tâlcuiri la Biblie, arată înțelepciunea lui Dumnezeu din Scripturi. Acum, în dialogul nostru cu știința, cu științele universului fizic, trebuie să arătăm că ceea ce Biserica a mărturisit de-a lungul timpului se confirmă astăzi, că lumea nu este un hazard, nu este o întâmplare. Ci este rezultatul voinței și iubirii lui Dumnezeu, Care a dorit ca să participe la fericirea veșnică a Sfintei Treimi o mulțime de persoane umane, create după chipul Preasfintei Treimi. Iar locul acesta unde ne aflăm noi, spațiul, numit «Planeta Pământ», «Terra», ne permite să vedem o mulțime de sori, de stele. Și cu cât știința avansează, cu atât ne minunăm mai mult de frumusețile creației, de atotputernicia lui Dumnezeu, de înțelepciunea Lui, pentru că toate s-au făcut din iubire pentru noi. Toate galaxiile, cât și toate stelele sunt manifestări ale înțelepciunii și slavei Preasfintei Treimi”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunțat, ieri, 21 februarie, că în viitorul apropiat se va înființa, în cadrul Facultății de Teologie din București, un „Centru de cercetare și dialog” privind teologia, știința și filosofia: „Creștinii teologi, creștinii oameni de știință, creștinii filozofi împreună dialogând să preamărim pe Dumnezeu în creație, în omul creat după Chipul lui Dumnezeu și în chemarea sfântă de a trăi în comuniune, în pace, în dialog, în ajutorare reciprocă și de a vedea ceea ce e frumos în natură și în fiecare om”.

Un astfel de „Centru de cercetare și dialog” există în țara noastră și la Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…