Înființarea unui Centru de Cercetare și Dialog la Facultatea de Teologie Ortodoxă București

Tot în ședința Permanenței Consiliului Național Bisericesc de astăzi, 25 februarie, a fost hotărâtă înființarea, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a unui Centru de Cercetare și Dialog în Teologie, Științe și Filosofie. Un centru similar funcționează, din anul 2006, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cu privire la acest Centru, a oferit mai multe informații pentru TRINITAS TV, Părintele Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Ștefan Buchiu: „Ceea ce se urmărește în cadrul acestui Centru de Cercetare și de Dialog între Teologie, Științe și Filozofie se poate clasifica în mai multe scopuri. Și anume, să pună mai întâi la dispoziția profesorilor de religie, care predau în școlile din învățământul preuniversitar, un material care să îi ajute pe ei și pe elevi să înțeleagă că între conținutul Disciplinei Religie și Științele exacte, Științele în general, nu există un antagonism, ci o complementaritate. Aceasta presupune și o pregătire din partea profesorilor de religie într-o cunoaștere chiar la modul general a noutăților științifice care vin și confirmă faptul că universul are o vârstă, cât și faptul că a fost creat. În al doilea rând, Programul «Hristos împărtășit copiilor» poate să beneficieze de rezultatele acestui dialog. Deci, noi considerăm că Centrul de Cercetare și Dialog va facilita întâlnirea dintre teologi, oameni de știință și filosofi, pentru că și ultimele două categorii sunt membri ai Bisericii, iar dacă au o atitudine creștină își dau seama că pot dialoga în folosul comun al câștigării încrederii în special, între teologi și oameni de știință, și apoi în favoarea studenților și a elevilor noștri”.

Permanența Consiliului Național Bisericesc a hotărât, tot astăzi, 25 februarie, să propună Sfântului Sinod proclamarea anului 2011 ca „Anul Omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii” în Patriarhia Română, ținând seama de nevoile pastorale concrete de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente