Înfăptuitorii României Mari au fost omagiați la Mănăstirea Cernica

Cu prilejul împlinirii a 93 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România, voluntarii din cadrul Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni (ASEB) au organizat sâmbătă, 26 martie, la Mănăstirea Cernica, o ceremonie de omagiere a persoanelor care au pus bazele procesului de formare a României Mari, informează „Ziarul Lumina”.

La eveniment a fost prezentă și Ileana Pelivan Pițurescu, nepoata lui Ioan Gh. Pelivan, unul dintre membrii Sfatului Țării. Ea a evocat amintiri și a elogiat cu finețe momentele istorice ale poporului român din perioada amintită. Ioan Pelivan a fost un militant de vază al mișcării de eliberare națională din Basarabia, om politic, publicist, apărător și promotor al limbii române, animator al vieții culturale. A dus o activitate febrilă împotriva rusificării Basarabiei, locțiitor de judecător al orașului Bălți și creatorul primei grupări naționale din acest oraș, iar mai târziu, și deținut politic. A trecut la Domnul în închisoarea Sighet la 25 ianuarie 1954. Datorită lui, Bălți a fost primul județ din Basarabia care în 1918 s-a pronunțat pentru Unirea Basarabiei cu România. Comemorarea de la Cernica s-a încheiat cu depunerea unor coroane și jerbe de flori la Mormântul Sfatului Țării.

ASEB a fost înființată la 22 mai 2009, la inițiativa unor tineri basarabeni din București, cu scopul de a promova drepturile studenților și elevilor basarabeni din centrul educațional București.

Comentarii Facebook


Știri recente