Îndemn la ascultare față de autoritățile bisericești

În legătură cu articolul ‘Cruciada de la Crucea de Piatră’, apărut pe site-ul www.giurgiu-net.ro, Biroul de presă al Episcopiei Giurgiului face următoarele precizări:

Cu regret, constatăm că anumite persoane, sub umbrela anonimatului, încearcă să discrediteze ierarhia bisericească. Formulările jignitoare și defăimătoare la adresa Episcopului Giurgiului nu rezolvă o incapacitate de exprimare a unei stări de fapt, ci denotă lipsa deontologiei și reaua-credință a autorului care, de altfel, nu este la prima abatere de acest fel și care diseminează către public informații neveridice și incorecte. De aceea, pentru o informare corectă, precizăm faptul că Preasfințitul Părinte dr. Ambrozie (Valentin Meleacă) a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc în demnitatea de Episcop al Giurgiului, fiind recunoscut și de autoritățile de stat ale țării și de Președintele României, prin Decretul prezidențial Nr. 195/22 februarie 2006, fiind învestit în această demnitate de către vrednicul de pomenire părintele patriarh Teoctist, la 9 aprilie 2006, în Catedrala episcopală din Giurgiu, potrivit Gramatei mitropolitane nr. 151 din 7 aprilie 2006.

Constatăm, de asemenea, cu surprindere, lipsa cunoașterii termenilor istorici și folosirea acestora în mod tendențios, în încercarea disperată de a oferi un caracter senzațional unor știri lipsite de adevăr. În acest caz, nu asistăm la o ‘cruciadă’, împotriva unor necreștini sau a unei comunități care a cucerit unul dintre locurile sfinte ale Bisericii, ci la comportamentul unor persoane cu atitudini refractare, nevinovate, care nu au de-a face cu viața Bisericii, dar care riscă să se constituie într-o sectă, toate acestea fiind întreținute în mod direct sau prin atitudine tacită de Constantin Valeriu Laurențiu.

Situația din Crucea de Piatră

Ca urmare a hotărârii Permanenței Consiliului eparhial, în data de 22 ianuarie a.c., o delegație a Episcopiei Giurgiului s-a deplasat la biserica din localitatea Crucea de Piatră pentru a săvârși Sfânta Liturghie, și nu pentru a instala un nou preot paroh, așa cum greșit s-a prezentat în toate știrile. Din păcate, săvârșirea Sfintei Liturghii nu a fost posibilă din cauza faptului că un grup de persoane recalcitrante a împiedicat accesul preoților în lăcașul de cult, încălcând astfel art. 13, alin. 3 din Legea 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, care prevede că ‘împiedicarea sau tulburarea libertății de exercitare a unei activități religioase care se desfășoară potrivit legii se pedepsește conform legilor penale’.

Naivi și neancorați în dreapta credință, lipsiți de modelul preotului fidel și ascultător Bisericii, aceste persoane dau crezare nelimitată unui cleric neascultător, care își atribuie calități de ‘tămăduitor’ și ‘făcător de minuni’ și care, prin mijloace și practici neortodoxe, i-a atras în jurul lui, amăgindu-i până într-acolo, încât să considere chiar și recăsătorirea preotului – neîngăduită de către Sfintele Canoane – o dorință ‘nevinovată’, după o căsătorie anterioară și după o legătură extraconjugală din care a rezultat chiar o fiică.

Constantin Valeriu Laurențiu ignoră total legislația bisericească, sfidând chiar și legislația civilă prin refuzul de a elibera biserica și casa parohială pe care le administrează ca și cum ar fi proprietăți private, împiedicând chiar, în repetate rânduri, accesul autorităților bisericești în lăcașul de cult care, potrivit Legii cultelor 489/2006, este bun sacru și care, ca toate bunurile sfinte, aparțin Episcopiei Giurgiului.

În încercarea disperată de a rămâne la biserica de la Crucea de Piatră ca preot slujitor, fără asumarea greșelilor sau fără o atitudine de pocăință, Constantin Valeriu Laurențiu apelează în continuare la unele persoane apropiate, din diferite domenii, încercând constant să intimideze și să exercite anumite presiuni prin trimiterea unor scrisori anonime clerului din eparhie, care defaimă episcopul și autoritățile bisericești. Asistăm, prin urmare, la o totală lipsă de responsabilitate a unor jurnaliști care, prin articole ‘la comandă’, iau apărarea unei persoane certate cu disciplina clericală, care dorește să ascundă adevăratele motive pentru care a ajuns în situația nedorită, de a fi depus din treapta sfântă a preoției.

Menționăm că judecarea cauzei disciplinare a preotului Constantin Valeriu Laurențiu de la Crucea de Piatra – Călugăreni s-a făcut de către instanțele de judecată bisericești îndreptățite, în urma analizării probelor din dosar, la care sus-numitul a avut posibilitatea să se apere – fiindu-i aplicată pedeapsa depunerii din treapta preoției. Ca și în cazul judecății civile, Constantin Valeriu Laurențiu s-a folosit de dreptul de recurs la instanța bisericească superioară a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei care, în ședința din data de 12 iulie 2011, a analizat cererea de recurs, considerând-o neîntemeiată și lipsită de probe, drept care a declarat ca definitivă și executorie pedeapsa aplicată de Consistoriul Eparhial al Episcopiei Giurgiului.

De aceea, încă o dată, Episcopia Giurgiului îndeamnă la îndreptare și pocăință pe fostul slujitor de la Crucea de Piatră, ca și pe cei ce se pretind a fi credincioși, iar jurnaliștilor care au redactat aceste articole le recomandă să nu mai încurajeze persoanele certate cu moralitatea și cu disciplina bisericească în tendințele lor schismatice, ci să se ocupe de tratarea adevăratelor probleme care chinuie atât de mult societatea românească: lipsa locurilor de muncă, sărăcia, problema copiilor orfani sau a bătrânilor fără adăpost etc.

(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 25 ianuarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente