Încheierea conferințelor preoțești în Arhiepiscopia Timișoarei

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în perioada 30 mai- 7 iunie a.c. s-au desfășurat în Arhiepiscopia Timișoarei conferințele preoțești pe semestrul I al anului 2012, după cum ne-a menționat Diac. Marius Mircia. În cadrul întâlnirilor au avut loc dezbateri pe tema Anului Omagial al Sfântulu Maslu și îngrijirii bolnavilor.

Conferințele preoțești întrunite la sediile celor șase protopopiate ale eparhiei au fost precedate de obișnuitul Te-Deum, în cadrul căruia preoții slujitori au rostit cuvinte de învățătură referitoare la înțelesurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică lecturată. Subiectele dezbătute cu prilejul conferințelor preoțești au avut în atenție propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind declararea anului 2012- ” Anul Omagial al tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor”. Totodată au fost abordate o serie de probleme de ordin administrativ, liturgic și pastoral- misionar.

Întrunirea preoților din protopopiatul Făget

Ultima conferință preoțească din semestrul I al anului 2012 a avut loc joi, 7 iunie, la sediul protopopiatului Făget, și a întrunit clericii de la cele 46 de parohii de pe raza protopopiatului. Întâlnirea s-a desfășurat în prezența pr. Ionel Popescu, vicar- administrativ al eparhiei și pr. Bujor Părcurar, protopopul Făgetului, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Referatul conferinței a fost susținut de pr. Bogdan Stănilă, de la parohia Leucușești, și a pus în atenția slujitorilor Sfintelor Altare slujirea cu evalvie și trăire a Tainei Sfântului Maslu, precum și necesitatea respectării rânduielii așa prezentată în Moliftelnic. Totodată, a prezentat unele practici necanonice ale acestei Sfinte Taine precum, deschiderea Sfintei Evanghelii de către credincioși, ungerea cu untdelemn sfințit a obiectelor și lucrurilor ce aparțin unor persoane care nu sunt prezente la oficierea Tainei. În partea a doua a conferinței a fost analizată activitatea de asistență socială la nivelul parohiilor și situația justificării sumelor alocate construcțiilor de la bugetul de stat.

Vizită la biserica parohiei Făget

În continuarea aceleași zile, Preasfințitul Paisie Lugojanul a vizitat șantierul viitoarei biserici a parohiei Făget, ce va purta hramul ” Înălțarea Domnului”. Piatra de temelie a sfântului lăcaș a fost pusă în anul 2001 de cătrea Preasfințitul Lucian, episcopul Caransebeșului, la aceea vreme, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Din lipsă de fonduri, lucrările au început de abia în anul 2003, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Ioan Jurj. Necesitatea acestei biserici s-a resimțit datorită spațiului neîncăpător al actualului lăcaș de cult și a numărului de credincioși aflat creștere în acest oraș.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…