Începutul unei noi biserici în Dej

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică ce va fi construită în municipiul Dej, județul Cluj, informează radiorenasterea.ro. Slujba a fost oficiată joi, 16 iunie, pe locul viitorului locaș din cartierul Mulatău. Aici a fost întemeiată o nouă parohie, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, ce este ocrotită de Sfântul Apostol Andrei. Slujba de astăzi a marcat începutul demersurilor de ridicare a bisericii care va deservi populația din zonă. Alături de Înaltpreasfințitul Andrei, au slujit consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. conf. dr. Ștefan Iloaie, protopopul Dejului, pr. Teofil Herineanu, consilierul pe probleme de protocol, pr. arhid. Claudiu Grama.

Ca cel care a avut inițiativa înființării acestei noi parohii în orașul Dej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a subliniat, în cuvântul său, importanța ei: „Să căutăm o poartă prin care intrând, să rămânem veșnic. Poarta este tot aici, în biserică, pentru că, pregătiți în biserică, catehizați în biserică, nutriți cu Sângele și Trupul Domnului, ni se deschide poarta Cerului și intrăm în eternitatea cea fericită. Iată de ce este importantă clipa în care s-a pus temelie pentru încă o biserică în municipiul Dej”.

Noua parohie din cartierul Mulatău va deservi aproximativ 600 de familii. Urmează să fie numit aici un preot paroh, care va demara procesul de construcție a bisericii.

Demersul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei de a suplimenta numărul bisericilor ortodoxe din Dej este apreciat de întreaga comunitate, fiind salutat de părintele protopop Teofil Herineanu: „Va fi o ușurință pentru credincioșii din acest cartier ca să fie mai aproape de casa lui Dumnezeu, unde să primească toate binecuvântările cele cerești care se fac în cadrul acestei case a lui Dumnezeu prin slujitorii care vor fi rânduiți să fie aici”.

Sprijin din partea autorităților locale

Un sprijin important în reînnoirea vieții bisericești din municipiul Dej îl au autoritățile locale. Primăria a pus la dispoziție un teren cu o suprafață de 1.400 mp., pe care va fi ridicat noul locaș de rugăciune. Astfel, la slujba de sfințire a pietrei de temelie au participat și primarul municipiului Dej, Costan Morar, și viceprimarul Claudiu Chira.

„Îi spunem bun-venit Înaltpreasfinției sale și îl asigurăm de susținerea comunității noastre dejene pentru nobila intenție de a construi la Dej trei biserici ortodoxe. Vom face acest lucru pentru că, atât generația în vârstă, cât și generația de mijloc și generația tânără trebuie să susținem investiția în Biserică, acest lucru este respectul și supunerea față de Dumnezeu”, a declarat primarul Costan Morar.

În ședința Permanenței Arhiepiscopiei Clujului din 9 mai 2011, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a decis înființarea a trei noi parohii în municipiul Dej, pentru a acoperi nevoile pastorale ale celor aproximativ 25.000 de credincioși ortodocși. Pe lângă biserica a cărei piatră de temelie a fost pusă astăzi, în Dej vor fi ridicate biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din cartierul Dej Triaj, și biserica „Sfântul Nectarie” de pe Dealul Florilor.

Comentarii Facebook


Știri recente