Începutul Săptămânii Patimilor în Biserica Ortodoxă

Creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor, numită și Săptămâna Mare. În această săptămână Biserica pomenește toate pătimirile pe care Domnul Iisus Hristos le-a îndurat pentru mântuirea noastră: prinderea, judecarea, batjocorirea, întemnițarea, crucificarea și moartea. În toate aceste zile, sfintele slujbe ale Bisericii invită credincioșii la pocăință și la o adâncă trăire duhovnicească.

Mai multe informații cu privire la această Săptămână a oferit pentru TRINITAS TV, părintele conferențiar universitar doctor, Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu: „Săptămâna Patimilor purta numele în Teologia părinților de ‘Paștele Crucii’. Este important pentru că ne pune la îndemână ultimele amănunte, dacă mai aveam nevoie, pentru a pricepe cât de mare este darul lui Dumnezeu prin Patima, Moartea și Învierea Sa. Este Săptămâna Crucii pentru că ne scoate din efortul postirii simple și ne trece dinspre partea de asceză a postirii înspre mistica postirii aducându-ne tot mai aproape de Hristos”.

Tot în Săptămâna Patimilor, Biserica îndeamnă credincioșii lipsiți de slăbiciuni trupești și la un post mai aspru.

Săptămâna Patimilor este și cea mai veche perioadă de post consemnată de tradiția Bisericii primare. După uniformizarea datei de prăznuire a Sfintelor Paști, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica a rânduit și postul de șapte săptămâni care precede Sărbătoarea Învierii Domnului, așa cum se păstrează până în zilele noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente