Începutul Postului Mare la Mănăstirea Cristorel

Înaltpreasfintitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat la 27 februarie 2012, de la ora 16:00, Pavecernița mare și Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea de maici „Sfinții Ilie și Lazar” de la Cristorel.

La final, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învațătură referitor la asceză și post: „Ne spune Sfântul Maxim Marturisitorul ca monahul este un om al tăriei, un cavaler al Duhului Sfânt care prin definiție este luptător înverșunat împotriva păcatului. Pentru a birui în lupta trebuie să fie antrenat. Iar puterea monahului, zice sfântul Maxim, vine din asceză. Tot timpul el face asceză, dar în mod special acum, că-i Postul Mare. Astăzi a început Postul Mare și asceză are o profunzime aparte. În acest antrenament de întarire a puterilor noastre sufletești ne ajută slujbele… Noi avem nădejde că-l vom birui pe cel rău. Zice Sfântul Petru în prima sa Epistolă: să fim atenți pentru că el răcnește ca un leu, căutând pe cine să înghită. În lumea aceasta în care trăim noi, se crede că un om răsfățat, care se satură de toate, care se îmbuibă, acela ar fi un om puternic. Dimpotrivă. Zice Sfântul Maxim că puterea călugarului, și nu numai a călugarului ci a oricărui creștin, vine din asceză. Ea nu omoară firea, ci o întăreste. Ea omoară moartea din noi. Moartea din noi vrem s-o omorâm, să ne răstignim împreună cu Hristos prin nevoință pentru ca la Paști să putem spune că înviem împreuna cu El”, a spus Înaltpreasfinția Sa potrivit Radio Renașterea.

La slujbele de la Mănăstirea Cristorel a luat parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, care ne spune cum a decurs vizita IPS Andrei: „Atmosfera a fost una profundă. Maicile de la Mănăstirea Cristorel au o rânduială aparte și se străduiesc pe cât le sta în putere ca slujbele pe care le săvârșesc să fie făcute cu evlavie și cu o dragoste deosebită față de Dumnezeu. La această slujbă a fost prezent și ctitorul mănăstirii, domnul profesor Ilie Lazar dimpreună cu familia sa”.

Mănăstirea „Sfinții Ilie și Lazar” este așezată la marginea hotarului satului Cristorel din comuna Așchileu, județul Cluj. Așezamântul, ctitorit de profesorul Ilie Lazar, a luat ființă în 1998 ca mănăstire de maici care pe urmă a fost transformată în mănăstire de călugari. În 23 mai 2006, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a decis ca Mănăstirea „Sfinții Ilie și Lazar” să redevină mănăstire de maici.

Comentarii Facebook


Știri recente