Începutul Perioadei Triodului în Biserica Ortodoxă

În Biserica Ortodoxă va începe mâine, 13 februarie, Triodul. Numită și „perioada prepascală”, Triodul precede perioada Penticostarului și urmează perioadei celei mai lungi a anului bisericesc, Octoihul. Triodul ține de la Duminica Vameșului și a Fariseului până în Sâmbăta Mare.

„Perioada Triodului este una dintre cele mai frumoase prin farmecul ei, prin specificul ei de penitență, de pregătire prin post și rugăciune, prin smerenie pentru marea sărbătoare a creștinătății, Sărbătoarea Pascală, sărbătoare care va da de fapt notă specifică întregului an bisericesc. Perioada Triodului cuprinde zece săptămâni. Trei sunt pregătitoare pentru Sfântul Post, șase ale Postului Paștilor și o Săptămâna Patimilor, săptămâna specială cuprinsă între Duminica Floriilor și Duminica Paștilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, după cum ne informează TRINITAS TV.

Perioada Triodului este singura perioadă anului liturgic în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Răsăritene: cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, cea a Sfântului Vasile cel Mare și cea a Darurilor mai înainte sfințite, alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul.

Comentarii Facebook


Știri recente