Începutul Anului Nou Bisericesc

Ziua de 1 septembrie are o semnificație deosebită pentru creștinii ortodocși, fiind începutul anului nou bisericesc.

Obiceiul calculării anului eclezial, numit și Indiction, începând cu prima zi de toamnă vine din Antichitate. După tradiția moștenită din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua în care a început crearea lumii și, în același timp, momentul în care Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei Sale.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit mai multe detalii pentru TRINITAS TV privind tradițiile care stau la baza stabilirii începutului anului bisericesc: „Este vorba de o tradiție veche, iudaică, pe care biserica creștină a moștenit-o. De asemenea, tradiția aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar și că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”.

Anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul și Penticostarul.

‘Anul bisericesc este împărțit în trei perioade care nu țin de luna liturgică, ci marchează anul în funcție de evenimentul cel mai important care este Învierea Mântuitorului Hristos. De aceea avem o parte pregătitoare numită perioada Triodului, avem perioada Penticostarului care începe cu Ziua Învierii și se continuă până la Duminica Tuturor Sfinților și avem și perioada cea mai largă, perioada Octoihului.’, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Rânduielile tipiconale prevăd citirea unor rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut și de cerere pentru cel care urmează.

Comentarii Facebook


Știri recente