Început de an școlar în seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor

Seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor și-au deschis, duminică și luni, porțile pentru noul an școlar 2012-2013 cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei Te Deumului, în care s-a cerut revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu asupra elevilor și profesorilor. Un moment deosebit l-a reprezentat festivitatea de deschidere de la Liceul Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’ de la Mănăstirea Agapia – Neamț, care, deși s-a confruntat în trecut cu lipsa elevelor, anul acesta a început clasa a IX-a cu 31 de fete, informează „Ziarul Lumina”.

Elevii și profesorii celor șase instituții liceale cu profil teologic din Arhiepiscopia Iașilor au început noul an școlar prin rugăciune. Astfel, la Liceul Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’ de la Mănăstirea Agapia, județul Neamț, festivitatea de deschidere a avut loc în după-amiaza zilei de duminică în Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ a mănăstirii, prin oficierea slujbei de Te Deum de către arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor și delegatul la acest eveniment al Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După oficierea slujbei de binecuvântare, arhim. Hrisostom Rădășanu a ținut un cuvânt de învățătură, în care a transmis arhiereștile binecuvântări și în care a vorbit despre vocația elevului seminarist: ‘Evanghelia care s-a citit în slujba Te Deumului a vorbit despre modul în care Dumnezeu cheamă pe oameni la Sine, sădind în sufletele lor o chemare sfântă. Același lucru îl putem spune și despre elevele, dar și despre profesorii și ostenitorii acestui seminar, care se află în acest loc nu pentru că au voit ei, ci pentru că așa a binevoit Dumnezeu. Ei nu sunt altceva decât rezultatul binecuvântat al unei alegeri care a avut loc în inima Preasfintei Treimi’.

Cele mai multe emoții la festivitatea de deschidere a seminarului de la Agapia le-au avut elevele din clasa a IX-a, care ne-au mărturisit de ce au ales această instituție de învățământ. ‘Am ales acest liceu pentru că așa mi-a dictat inima și nu am făcut nimic altceva decât să mă las ghidată de voința Domnului. Mă bucur că am venit aici, întrucât am toate condițiile să mă formez ca un om plăcut lui Dumnezeu și să dobândesc cât mai multe cunoștințe’, a spus Lavinia Macovei.

La festivitate, alături de eleve și cadre didactice, au participat și părinți, care ne-au spus câteva cuvinte despre ce înseamnă pentru ei seminarul de la Agapia. ‘Am 13 copii, dintre care două fete la acest seminar, pe care l-am ales pentru că aici există liniște, rânduială de rugăciune și ascultare’, a declarat și Doriță Pânzar.

Liceul Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’ de la Mănăstirea Agapia are în acest an 89 de eleve și 18 cadre didactice, iar, prin noua specializare de ghid turism religios, a devenit de interes pentru absolventele de gimnaziu. ‘Avem speranțe mari cu noua specializare, cea de ghid turism religios, pentru care ne-am ostenit și am luptat câțiva ani buni. A meritat efortul însă, pentru că, atunci când credeam că mergem spre apusul seminarului și se întrezărea închiderea lui, a rânduit Dumnezeu ca anul acesta să avem în clasa a IX-a 31 de eleve, cu una în plus față de locurile de admitere, cu aprobare de la inspectorat. Pot spune că bucuria de la finalul anului școlar trecut, când am avut promovabilitate de sută la sută la bacalaureat, mi-a fost întregită de bucuria de la admiterea de anul acesta, prin numărul mare de candidate’, a declarat monahia prof. Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’.

Momente de rugăciune, la deschiderea noului an școlar

Emoție și bucurie și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași, care a început luni anul școlar, cu 270 de elevi și eleve la cele două secții: Teologie și Patrimoniu Cultural. După oficierea Sfintei Liturghii, elevii, părinții și rudele, alături de profesori, au luat parte și la slujba de Te Deum oficiată în capela seminarului de părinții profesori, alături de arhim. Hrisostom Rădășanu, care a ținut și cuvântul de învățătură, în care a transmis arhiereștile binecuvântări ale Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și în care a vorbit despre însușirile elevului seminarist. La eveniment a fost prezent și lect. dr. Bogdan Neculau, inspector management educațional al Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a transmis mesajul doamnei Camelia Gavrilă, inspector școlar general al ISJ Iași.

‘Suntem la un nou început de an școlar, pe care îl dorim sub cele mai bune auspicii, cu rezultate cât mai bune spre slava lui Dumnezeu și spre progresul învățământului teologic, toate sub binecuvântarea și rugăciunile Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Pe elevi îi îndemn să fie conștienți de locul în care se află și responsabili de chemarea și misiunea pe care o au’, a spus pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’. ‘Într-un seminar teologic nu învățăm numai despre Dumnezeu, ci adâncim această cunoaștere prin rugăciune și prin viața duhovnicească, experimentând lucrarea lui Dumnezeu în viața proprie. Acest lucru îl urez tuturor elevilor seminariști,’ a declarat pr. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași și profesor la Seminarul Teologic Iași.

Și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, elevii, profesorii și părinții au participat luni, 17 septembrie, la slujba Sfintei Liturghii, la slujba Aghezmei mici și la slujba Te Deumului de început de an școlar. La final, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia începutului de an școlar, intitulat ‘Cooperarea dintre familie, Școală și Biserică în actul educațional’, și a transmis din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, binecuvântările pentru noul an școlar.

Și Seminarul Teologic Liceal ‘Sf. Împ. Constantin și Elena’ din Piatra Neamț și-a deschis luni porțile pentru noul an școlar. Cu acest prilej, profesorii și elevii seminariști au participat la slujba Aghezmei mici oficiată de părinții profesori la paraclisul seminarului, urmată de o slujbă de mulțumire către Dumnezeu, după care părintele Dan Ovidiu Cojan, directorul seminarului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia începutului de an școlar și a mesajului domnului Viorel Stan, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Și la Seminarul Teologic Liceal ‘Sf. Gheorghe’ Botoșani anul școlar a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți profesori. După slujbă, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a transmis binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La eveniment au participat prefectul Adrian Constantinescu, vicepreședintele CJ Botoșani, domnul Gheorghe Sorescu, primarul Ovidiu Portariuc și Mihaela Hunca, inspector general ISJ Botoșani.

Elevii Seminarului Teologic Liceal ‘Sf. Ioan Iacob’ Dorohoi, județul Botoșani, au început și ei cursurile. La finalul slujbei de Te Deum, pr. prof. Constantin Muha, directorul seminarului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a transmis binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La eveniment a participat și pr. Georgel Chichioacă, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Comentarii Facebook


Știri recente