Început de an școlar în Mitropolia Banatului

Luni, 17 septembrie 2012, a avut loc ceremonia de deschidere a anului școlar 2012-2013. La Seminarul Teologic Ortodox din Arad, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a participat la slujba de Te Deum, informează „Ziarul Lumina”. La Seminarul Teologic Liceal ‘Ioan Popasu’ din Caransebeș a fost oficiat un Te Deum în bisericuța de lemn din incinta instituției de învățământ, iar la Lugoj, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a sfințit pictura capelei din incinta Colegiului Național ‘Coriolan Brediceanu’ din localitate.

La Seminarul Teologic Ortodox din Arad, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a participat la slujba de Te Deum oficiată cu ocazia deschiderii noului an școlar de către un sobor de preoți profesori din cadrul seminarului. După Te Deum, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre existența unei puternice legături între Biserică și Școală, amintind împlinirea, în 2012, a 200 de ani de la înființarea Preparandiei arădene, instituție fundamentală pentru existența istorică a națiunii noastre pe aceste meleaguri, căci ea creează cultură, fiind formatoare de civilizație, apărând demnitatea și libertatea noastră. În cadrul Seminarului Teologic se urmărește formarea tinerelor vlăstare ale Bisericii, în situația de față în care societatea românească are mai multă nevoie decât oricând de o revigorare morală, de o întărire a credinței ortodoxe în spiritul valorilor creștine care au consacrat poporul nostru în istorie. De asemenea, Înalt Preasfințitul Timotei i-a felicitat pe elevi, rugând pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze activitatea de cercetare din această școală eparhială de teologie. Părintele prof. Codin Șimonca-Oprița a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat elevilor, părinților și profesorilor la începutul anului școlar 2012-2013. Din partea oficialităților locale au participat ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, prof. Claudius Mladin, inspector școlar general la ISJ Arad, prof. dr. Iovan Marțian, vicepreședinte al Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad, și diac. prof. Florin Sirca, inspector de religie la ISJ Arad. La final, directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad a rostit un cuvânt despre importanța crucii și asumarea acesteia în viața tânărului seminarist, le-a adresat un călduros bun-venit tuturor participanților la acest eveniment și le-a urat mult succes în noul an școlar elevilor și cadrelor didactice.

Un nou an școlar la Seminarul Teologic ‘Ioan Popasu’ din Caransebeș

La Caransebeș, ceremonia de deschidere a anului școlar 2012-2013 a avut loc la Seminarul Teologic Liceal ‘Ioan Popasu’ din localitate. Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum în bisericuța de lemn cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din incinta instituției de învățământ. La slujbă au participat preoți profesori, cadrele didactice și elevii seminariști, însoțiți de familiile lor. Directorul școlii, pr. Constantin Train, a adresat un cuvânt de întâmpinare elevilor care s-au înscris anul acesta, precum și celor care frecventează cursurile prestigioasei instituții de învățământ teologic din Caransebeș, iar pr. Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, la început de an școlar. ‘Episcopia Caransebeșului s-a implicat mult în activitatea Seminarului Teologic din două motive: în primul rând pentru că este o școală de tradiție, care are aproape 150 de ani de continuitate, seminarul fiind urmașul Institutului Teologic Diecezan din Caransebeș și, în al doilea rând, pentru că aici se formează și se desăvârșesc comportamentele celor care vor fi slujitorii de mâine ai altarelor. Anul acesta aduce cu sine două schimbări importante, bisericuța de lemn din curtea seminarului, cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, a fost atribuită ca biserică a seminarului din Caransebeș, iar la corpul de clădire au fost efectuate reparații pentru ca elevii să poată învăța în condiții moderne și frumoase’, a arătat pr. Daniel Alic.

În după-amiaza zilei a avut loc, în prezența PS Lucian, ședința Consiliului profesoral al Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș, la care au participat dascălii titulari, profesorii asociați și părinții pedagogi care deservesc unitatea școlară.

Sfințirea picturii capelei de la Colegiul Național ‘Coriolan Brediceanu’ din Lugoj

La Colegiul ‘Coriolan Brediceanu’ din Lugoj a avut loc sfințirea picturii capelei de către PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor și preoți și diaconi. La eveniment au fost prezente oficialitățile orașului, Francisc Boldea, primarul orașului Lugoj, deputați, oameni de cultură ai urbei lugojene, profesori, preoți și credincioși.

Capela are două hramuri, ‘Sf. Nicolae’ și ‘Sf. Stelian’, ocrotitorul copiilor. Lucrările efectuate la această capelă au putut fi finalizate prin grija conducerii școlii, prin aportul adus de Noemi Neamțu, directoarea școlii, și Mihaela Bînă, directoarea adjunctă. Cea care a urmărit cu răbdare și s-a implicat pas cu pas în buna desfășurare a picturii capelei a fost profesoara Alina Bogoevici. Pictorii care au înveșmântat în stil bizantin capela sunt Filip Petcu, Andreea Foanene și Ovidiu Dobrin, sub directa coordonare a prof. Doina V. Mihăilescu, cadru didactic la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara.

Început de an școlar la Timișoara

Ziua de 17 septembrie a reprezentat pentru elevii Colegiului Național Bănățean din Timișoara începerea noului an școlar. La eveniment au participat oficialitățile locale Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, consilieri locali și județeni. Din partea Centrului eparhial a fost prezent pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, ce a oficiat un Te Deum împreună cu profesorul de religie, pr. Claudiu Munteanu. În încheierea momentului religios, pr. Ionel Popescu a transmis celor prezenți binecuvântarea ierarhilor timișoreni, IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și PS Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În cadrul colegiului bănățean funcționează din anul 2001 o capelă, ca spațiu de rugăciune necesar nevoilor spirituale ale elevilor din această unitate de învățământ. Preotul care se ocupă în acest moment de viața duhovnicească a elevilor este Claudiu Munteanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…