Început de an școlar cu slujbe de mulțumire, la seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Cu prilejul începerii anului școlar 2009-2010, în seminariile teologice ortodoxe din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au fost oficiate slujbe de Te Deum și s-au citit rugăciuni speciale. Pentru că anul școlar a coincis cu ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei Cruci, în paraclisele școlilor de teologie a fost săvârșită, în urmă cu două zile, Sfânta Liturghie, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina.

Anul școlar 2009-2010 la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a început luni, 14 septembrie 2009, cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” și „Sfântul Vasile cel Mare”. După slujba de Te Deum, elevii au început cursurile. „Seminariștii au întâmpinat acest început de an școlar cu emoții, pentru că se întâlnesc cu profesorii și colegii lor, având nădejdea că Dumnezeu binecuvintează, noi trebuind să ne facem datoria”, a declarat pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului nemțean.

În capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași au fost oficiate luni, 14 septembrie 2009, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, iar la final a fost săvârșită o slujbă de Te Deum pentru începutul anului școlar. La Te Deum a participat protos. Hrisostom Rădășanu, consilier pe probleme de Învățământ al Centrului Eparhial Iași, și pr. prof. dr. Vasile Nichita, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Cursurile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț au debutat cu oficierea Aghezmei mici, urmată de slujba Te Deum-ului. „Diriginții au preluat cele patru clase, prezentându-le comunicările de maximă importanță pentru bunul mers al începerii cursurilor școlare, urmând ca, după Consiliul profesoral, să parcurgem la elaborarea regulamentului de ordine interioară”, ne-a relatat pr. Dan Ioan Cojan, directorul Seminarului „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Piatra Neamț.

După oficierea Sfintei Liturghii, la Seminarul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din Dorohoi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar 2009-2010, în capela seminarului, la care au participat toți profesorii și elevii. La slujba de Te Deum s-a citit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începerea noului an școlar.

De Înălțarea Sfintei Cruci a început un nou an școlar și la Seminarul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani. La clasa a IX-a sunt două clase de elevi, iar la „Grădinița îngerașilor” s-au format alte două grupe de preșcolari pe lângă cele existente. „Școala noastră este una de referință, toate clasele fiind frumos amenajate. Demn de menționat e faptul că copiii de la grădinița noastră au fost împărtășiți înainte de începerea programului”, a declarat pr. Grigore Diaconu, directorul Seminarului „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Mănăstirea Agapia anul școlar 2009-2010 a început cu slujba Sfintei Liturghii în paraclisul seminarului, la care au participat elevele și profesorii seminarului. Apoi, a avut loc slujba de Te Deum, în cadrul căreia s-au citit rugăciuni de binecuvântare. Elevele au mers, mai apoi, în sălile de clasă, unde s-au întâlnit cu profesorii diriginți.

Elevii Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au participat luni la deschiderea noului an școlar, care a debutat cu slujba Aghezmei și cea a Te Deum-ului în paraclisul școlii. La slujbă a asistat și Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a rostit un cuvânt de învățătură. La final, sălile de clasă și camerele seminariștilor au fost stropite cu Agheazmă.

Noul an școlar la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși a început luni cu slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, după Sfânta Liturghie de la Catedrala episcopală din Huși. Elevii au mers apoi la clase, unde s-au întâlnit cu diriginții.

La deschiderea anului școlar de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Roman, ce a avut loc în urmă cu două zile, a participat și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți profesori, autorități locale și elevi. Slujba de Te Deum a fost oficiată de pr. Ionel Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente