Din Duminica Invierii Domnului, in Biserica Ortodoxa incepe o noua perioada liturgica a anului bisericesc, umita perioada Penticostarului. Numele acestei perioade, care este una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic, vine de la cartea care se foloseste in mod deosebit in acest rastimp in cultul ortodox. Parintele profesor Mihai Aurel, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti ne-a vorbit despre semnificatiile acestei noi perioade liturgice: ‘O data cu noaptea Invierii, fiecare dintre noi trecem cu Hristos prin moarte la viata, pentru ca daca Hristos oarecand S-a facut incepatura celor adormiti, fiind nadejdea sigura a invierii noastre, iata ca si noi acum intram intr-o perioada a luminii. Aceasta este perioada Penticostarului, o perioada de 50 de zile, intre Sf. Inviere a Domnului nostru Iisus Hristos si Pogorarea Sfantului Duh, de aceea si numele este de penticostar (50 de zile), fiind o perioada in care intreaga crestinatate se bucura de Invierea Domnului. Aceasta perioada se distinge atat prin luminozitatea ei, atat prin frumusetea si simfonia bucuriei a intregii creatii, cat si prin randuieli liturgice ce se savarsesc in biserica cu totul si cu totul specifice. Totul este alb, totul este lumina, totul este frumusete, totul este armonie, totul este bucuria de a fi impreuna cu Hristos in Biserica. De aceea, aceasta perioada a Penticostarului este perioada cand se canta foarte mult ‘Hristos a inviat’ si cantari de bucurie: ‘Veniti sa ne luminam popoare, veniti sa ne bucuram de Invierea lui Hristos’.
Preoții și mirenii din episcopiile Maramureșului și Sălajului participă la cursuri de prim-ajutor
Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III. Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș. În 14…
La Suceava a fost oficiată Slujba Parastasului pentru victimele Covid-19. IPS Pimen, printre cei pomeniţi
Victimele pandemiei de coronavirus au fost pomenite miercuri în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Liturghia şi Slujba Parastasului au fost oficiate de mai mulţi clerici din cadrul Arhiepiscopiei. „Ne-am rugat pentru…
Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul a fost premiat de Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decernat luni, 1 martie 2021, în cadrul unei ceremonii online, premiile de excelență pentru activitatea de înaltă ținută academică desfășurată în anul 2020, informează Mitropolia Clujului. Printre cei evidenţiaţi s-a numărat…
În Marea Britanie, preoţii lucrează în IT, construcţii, inginerie, livrări, depozite. Părintele Andrei, în livrări
Părintele Andrei Dosoftei, preot în Scoția pentru românii din Aberdeen, Dundee, Inverness şi zonele limitrofe, a vorbit la Știrile TVR despre situația clericilor în societatea britanică. „Prima experienţă cu scoţienii a fost interesantă. Ţin minte…
Premierul Georgiei condamnă „atacul fără precedent” împotriva Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe
Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili și-a exprimat admirația față de Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea și a dezaprobat calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe. Premierul Georgiei s-a întâlnit marți cu Preafericitul Părinte Ilia la…