Incendiu la Biserica Sfântul Pantelimon din Capitală

Un incendiu a izbucnit aseară la biserica Sfântul Pantelimon din Capitală. Turla bisericii s-a prăbușit la două ore după izbucnirea incendiului. După o intervenție de aproximativ trei ore și jumătate, pompierii au reușit să stingă flăcările.

Din biserică au fost recuperate Icoane foarte vechi precum și Sfintele Vase după cum a precizat pentru Radio TRINITAS părintele Bogdan Teleanu, preot slujitor la această biserică.

‘Cu ajutorul enoriașilor am scos icoanele care erau valoroase, Sfânta Evanghelie și tot ce era pe Sfânta Masă; am reușit să scoatem chiar și icoane din catapeteasmă. Slavă Domnului că și catapeteasma nu pare a fi fost afectată, doar atât că scoțând icoanele, de teama incendiului, sunt mici daune la catapeteasmă care este extrem de valoroasă. În schimb turla mare a bisericii, care era din lemn capitonat cu tablă, s-a prăbușit pentru că lemnul a ars mocnit și în cele din urmă nu a mai putut fi salvată”, a mărturisit părintele Bogdan Teleanu slujitor la biserica Sfântul Pantelimon din Capitală

Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusă în data de 22 mai 1872, lucrările de construcție fiind executate după planurile arhitectului Nae Cucu. Biserica a fost picatată de G. Stoenescu, un elev al lui Gh. Tătărescu. Atât tâmpla – lucrată de sculptorul Petre Babic -, cât și amvoul, jilțurile datează din anul 1873. Poleitul tâmplei și amvonului a fost executat în anul 1875 de Franz Ferdinandy. Construcția bisericii a fost finalizată în data de 11 aprilie 1876.

Comentarii Facebook


Știri recente