Incendiu de proportii la Manastirea Hilandar din Muntele Athos

Manastirea sarba Hilandar din Muntele Athos a fost afectata de un incendiu devastator, izbucnit joi dimineata in jurul orei 1.00.

Focul a afectat o parte dintre chilii si acoperisul unei cladiri, dupa cum ne informeaza Parintele Ierodiacon Petroniu Cobzarul de la Chilia Sfantul Gheoghe Capsala din Sfantul Munte Athos.

Nici unul dintre cei 25 de vietuitori nu a fost ranit. Cea mai mare parte a valorilor bisericesti si artistice din cladirile afectate de incendiu au fost evacuate, asa incat pagubele se limiteaza la cateva corpuri de cladire, dintre care unul datand din secolul 16. Biserica Manastirii Hilandar, care adaposteste obiecte de o valoare inestimabila pentru Ortodoxia Universala, nu a fost atinsa de incendiu.

Primele cercetari arata ca incendiul a fost provocat de un scurt-circuit.

Manastirea Hilandar a fost fondata in anul 1198, iar in prezent adaposteste un tezaur de icoane din secolul 11, ca si o bogata colectie de pretioase manuscrise sarbesti.

Imediat dupa anuntarea efectelor incendiului, primul ministru sarb Vojslav Kostunica a facut un apel public pentru refacerea manastrii.

Comentarii Facebook


Știri recente