Încă o grădiniță creștină se va deschide pentru copiii din Iași

De la 1 octombrie 2009, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Fundația „Solidaritate și Speranță”, va deschide în Iași cea de-a doua grădiniță. Alături de grădinița existentă în Costache Negri, se va mai deschide una pe strada Gavriil Musicescu, nr. 12, unde a funcționat cu ani în urmă o grădiniță a CFR. Înscrierile au început în luna iulie și se vor încheia pe 30 septembrie. Unul dintre avantajele acestei noi grădinițe este acela că se pot înscrie și copii care au împlinit vârsta de doar 2 ani.

Grădinița „Buna Vestire”, inaugurată pe 15 septembrie 2006, este o componentă a proiectului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu titlul „Grădinița creștină”. Unitatea de învățământ are program prelungit (7:00-19:00), este autorizată de Ministerul Educației și Cercetării prin OM nr. 5349/2006 și se susține prin autofinanțare. Grădinița este, într-un fel, și rodul parteneriatului „Religia în viața preșcolarilor”, încheiat între Fundația „Solidaritate și Speranță” și Grădinițele „Sf. Nicolae”, „Sf. Cuv. Parascheva” și „Sf. Sava” din Iași. Parteneriatul se desfășoară din anul 1997 și constă în susținerea de activități cu conținut moral-religios de către asistenți educaționali cu pregătire teologică din cadrul Fundației. „Acesta a fost punctul de plecare al noii grădinițe, deschise în 2006. De-a lungul timpului, s-a constatat o deschidere din partea copiilor spre învățăturile morale prin povești, prin jocuri și prin alte activități. Copiii din grădinița noastră au o viață deosebită. Își spun rugăciunea la intrarea în clasă, înainte și după masă, sunt împărtășiți, merg la biserică. Părinții au primit, încă din 2006, foarte bine această grădiniță a Mitropoliei”, a spus Oana Strugariu, directorul grădiniței „Buna Vestire” ce va funcționa și în strada Gavriil Musicescu, începând din această toamnă.

Având în vedere solicitările crescânde din partea părinților în cei 3 ani de funcționare și faptul că în spațiul din strada Costache Negri este un număr limitat de locuri, s-a decis ca începând de anul acesta să se mai deschidă un punct de lucru al Grădiniței „Buna Vestire”. În urma unei licitații, s-a închiriat de la Spitalul CFR spațiul în care a funcționat o grădiniță, situat pe strada Gavriil Musicescu nr. 12.

Astfel, de la începutul lunii octombrie a acestui an, Grădinița „Buna Vestire” va primi mai mulți copii decât până acum, întrucât se va inaugura, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cea de-a doua locație.

Până pe 30 septembrie, părinții își pot înscrie copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani la sediul Fundației „Solidaritate și Speranță”, aflat pe str. Costache Negri, nr. 48, sau pot obține relații la tel. 0743.020.620. În spațiul din strada Gavriil Musicescu al Grădiniței „Buna Vestire” vor urma cursuri 120 de copii, împărțiți în 8 grupe, găzduite în săli modern amenajate. Și aici preșcolarii vor fi formați din punct de vedere intelectual și moral-religios, având posibilitatea, cu acordul părinților, să participe la sfintele slujbe sau să învețe rugăciuni. În fiecare săptămână vor avea loc trei activități de limba engleză, două activități de dans și gimnastică aerobică, două activități de șah, două activități de teatru de păpuși și două activități de pictură pe sticlă, în funcție de grupele din care fac parte preșcolarii. Instituția beneficiază de asistenți educaționali cu pregătire teologică, care desfășoară diverse activități moral-religioase. În cea de-a doua locație a grădiniței va continua parteneriatul cu Centrul de Formare și Consiliere „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.

„Și spațiul din Gavriil Musicescu este dotat conform standardelor europene, astfel încât să putem desfășura activități în condiții optime. Va exista și un parc de joacă lângă clădirea grădiniței, retras și ferit de poluare. Ca proiecte, mergem pe structura a ceea ce funcționează deja la grădinița «Buna Vestire» de pe str. Costache Negri, existând și o funcționare pe timp de vară, cu activități din cele mai diverse”, a adăugat directorul celei de a doua grădinițe „Buna Vestire”.

Grădinița „Buna Vestire” din strada Gavriil Musicescu, nr. 12, oferă două variante de program: de la 7:00 până la ora 17:00 și de la 7:00 până la ora 19:00. Pe parcursul unei zile de cursuri, copiii participă la activități instructiv-educative și activități opționale. Se oferă trei mese pe zi, iar supravegherea preșcolarilor este asigurată de cadre didactice calificate.

Scopul înființării acestei grădinițe este formarea copiilor de vârstă preșcolară din punct de vedere intelectual, fizic, estetic și moral-religios, cultivând respect pentru valorile creștin-ortodoxe și oferind modele de trăire adecvată unui creștin ortodox practicant. Copiii vor desfășura activități comune, liber alese, extrașcolare și extracurriculare, complementare, recreativ-distractive și opționale, conform planificărilor calendaristice întocmite pentru fiecare din cele patru grupe: mică, mijlocie, mare și pregătitoare.

„Avantajul unei astfel de grădinițe este deosebit, întrucât aici se oferă o educație moral-religioasă. Toți angajații, începând de la director și până la portar au și o recomandare a preotului duhovnic sau a preotului paroh. Astfel, atmosfera dintr-o astfel de grădiniță este diferită de cea în care se învață doar lucruri cu un caracter laic. La deschiderea anului școlar, dar și atunci când sunt anumite evenimente deosebite, preotul este prezent în mijlocul copiilor, pentru a săvârși slujbe de Te Deum. La fiecare început de lună se oficiază slujba Aghezmei, astfel încât prezența preoților în cadrul grădiniței, în mijlocul copiilor și al părinților este aproape permanentă”, a menționat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente