Încă două zile de înscrieri pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași

Absolvenții de seminarii teologice sau cei de licee care vor să se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au posibilitatea să facă acest lucru până pe 18 iulie, inclusiv. Prima zi de înscrieri la facultatea de teologie ieșeană a fost 13 iulie 2009.

„Numărul de locuri alocat pentru fiecare specializare este următorul: pentru Teologie Ortodoxă Pastorală, cursuri de zi, 56 de locuri la buget și 150 de locuri la taxă; pentru Teologie Ortodoxă Didactică și Teologie Ortodoxă Socială, câte 15 locuri la buget și 10 locuri la taxă, iar la specializarea Artă sacră, cursuri de zi, 30 de locuri la buget și 10 locuri la taxă. De asemenea, mai avem un loc la buget pentru candidații din Republica Moldova și un loc pentru cei de etnie romă”, a declarat părintele prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae” din Iași.

Potrivit calendarului admiterii din această vară pentru anul universitar 2009-2010, în perioada 19-21 iulie este programată selecția dosarelor și afișarea rezultatelor.

„Din media finală, o pondere de 50% va fi alocată mediei obținute la disciplina Dogmatică ortodoxă, pentru absolvenții de seminar, și media la Limba și literatura română pentru absolvenții celorlalte licee; 40% din media generală a anilor de studiu și 10% din media de la bacalaureat. Aceasta, pentru Teologie Pastorală, pentru că la celelalte specializări media va fi calculată astfel: 50% din media obținută de candidat la Limba și literatura română în liceu, 40% din media anilor de liceu sau seminar, iar 10% reprezintă media generală de la bacalaureat. Olimpicii vor fi admiși fără concurs de admitere”, a mai explicat părintele profesor Teșu.

De asemenea, în această perioadă, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” mai organizează și admiterea pentru ciclul doi de studiu sau școala masterală, în prezent existând cinci direcții de studiu, respectiv Hermeneutică Biblică și Teologie Biblică, având 14 locuri la buget și 20 la taxă, Teologie Sistematică în context contemporan, Teologie Viața Bisericii Istorie și actualitate, Teologie practică și pastoral-misionară și Patrimoniu cultural, acestea patru din urmă având alocate câte 15 locuri la buget și 20 la taxă. Pentru absolvenții teologi, media de admitere va fi formată din 50% – media obținută la disciplina Teologie Dogmatică în timpul anilor, 40% – media generală a creditelor transferabile din anii de studiu, iar 10% va reprezenta media generală a examenului de licență. Pentru ceilalți candidați, de la alte facultăți, media va fi calculată în proporție de 50% din media generală obținută în anii de studiu și 50% din media generală a examenului de licență pe care candidatul l-a susținut.

„Punctele cele mai atractive ale facultății noastre ar putea fi un corp profesoral format la universități și facultăți de prestigiu de Teologie din Europa; de asemenea, un număr sporit de la un an la altul de burse de studiu în străinătate, de care pot beneficia studenții facultății noastre, sau continuarea studiilor teologice în ciclul al doilea, la masterate, sau la școala doctorală, ciclul al treilea. De asemenea, avem o bibliotecă cu peste 100.000 de titluri, cea mai mare parte dintre acestea în limbi străine și de mare actualitate. Un alt aspect demn de luat în calcul este climatul sau atmosfera duhovnicească specifică Moldovei în general, dar și facultății noastre, pentru că sediul acesteia este în proximitatea Catedralei mitropolitane, care adăpostește moaștele Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei”, a mai arătat părintele Teșu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente