Inca doi protopopi in Episcopia Covasnei si Harghitei

In Episcopia Covasnei si Harghitei a avut loc ieri numirea a doi noi protopopi. Acestia vor activa in nou infiintatele Protopopiate Toplita si Intorsura Buzaului. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei: ‘Dupa ce s-a constituit Adunarea eparhiala a Episcopiei noastre de Covasna si Harghita, in luna iunie, am propus Adunarii eparhiale infiintarea a inca doua protopopiate in cadrul Episcopiei noastre, unul avand centrul la Toplita, localitate cu o anumita rezonanta in geografia istorica a Bisericii noastre, respectiv a Patriarhiei noastre, avand in vedere ca aici s-a nascut primul patriarh al Romaniei, iar al doilea protopopiat infiintat va fi la Intorsura Buzaului. Avand in vedere configuratia demografica a Eparhiei noastre, in aceste doua zone sunt cei mai multi credinciosi ai nostri. Este o zona aproape compact romaneasca in Toplita si compact romaneasca in zona Intorsurii Buzaului’.

PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, ne-a spus si cine sunt noii protopopi numiti in protopopiatele de la Toplita si Intorsura Buzaului: ‘A fost numit pentru Protopopiatul Toplita pr. Dumitru Apostol, paroh la biserica din Ilbor, iar la Sfantu Gheorghe a fost numit protopop pr. Bercu, iar protopopul de la Sfantu Gheorghe s-a retras la Protopopiatul Intorsura Buzaului, unde era parintele Tohaneanu’.

De asemenea, PS Sa ne-a vorbit si despre recomandarile facute celor doi protopopi nou numiti: ‘Le-am recomandat ieri protopopilor ca sa nu se rezume doar la vizite in parohii, ci sa participe cel putin o data pe an la lucrarile si consfatuirile Consiliilor parohiale. Deci, sa cunoasca epitropii, consilierii de la fiecare parohie si la toate lucrarile si deciziile importante care se iau intr-o parohie, protopopul sa paricipe la Consiliul parohial. La Toplita am inceput deja lucrarile de amenajare, iar la Intorsura Buzaului, primarul si Consiliul local ne-a oferit o suprafata de teren, pe care nadajduim ca in curand sa putem ridica un centru protopopesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente